Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 2 of 23Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 3 of 23Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 4 of 23Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 5 of 23+ 23

  • Architects Team : Marc Nadal, Ramon Subirà, Anne Hinz
  • Collaborators : Marc Nadal, Ramon Subirà, Anne Hinz
  • Client : Ayuntamiento de Salt
  • Budget : 1.700.000 €
  • City : Salt
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 5 of 23
© José Hevia

The site

The new police station is located on the outskirts of the neighborhood in a zone reserved for council buildings. The proposal is placed in a pre-existing grove of magnificent beech trees that determine the main decisions for the project. The main building mass is concentrated at the north end of the site, in the unoccupied area, while the car park is organized around the grove. The remainder of the site forms a green cushion that separates the building from the road becoming a transition space for the visitors.

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 12 of 23
Site Plan

The building

The building is separated from the street by no more than a wooded garden. There are no railings to bar the public. The police should be seen to be accessible and friendly. A compact, horizontal, abstract and introverted volume is proposed due to the requirements of high-security, use and flexibility of the program. The public entrance is formed by raising the head at one of the ends of the building forming a large access porch. The staff entrance is placed at the opposite end of the main facade.

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 7 of 23
© José Hevia
Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 8 of 23
© José Hevia

The materiality

Once inside everything changes. A system of double height spaces and patios organize the private zones and flood the interior with light. The color white becomes the main player. Its texture changes to differentiate the different walls: textured concrete for the exterior, polished stone on the floor, white brick and wood for the walls, perfect white for the ceiling...

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 2 of 23
© José Hevia

The briefing

The lightness of the interior is also reflected in the organization of the building. The program is ordered around strict hierarchical and functional criteria.

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 3 of 23
© José Hevia

A longitudinal spine-like scheme ordered around the patios orders the program in plan and establishes a clear transition between the public and the private.

Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat - Image 13 of 23
Plans

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Passeig del Marquès de Camps, 17190 Salt, Girona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Police Station in Salt / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat" 16 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801480/police-station-in-salt-josep-ferrando-plus-sergi-serrat> ISSN 0719-8884

© José Hevia

Salt警察局 / Josep Ferrando Architecture + Sergi Serrat

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.