the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. VaSLab Architecture
  6. 2016
  7. Overlapping House / VaSLab Architecture

Overlapping House / VaSLab Architecture

  • 20:00 - 14 December, 2016
Overlapping House / VaSLab Architecture
Overlapping House / VaSLab Architecture, © Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio + 45

  • Interior Designer

    PHTAA Living Design
  • Landscape Architect

    MAGLA
  • Structural Engineer

    Konpoj Jittijaroonlarp
  • Main Contractor

    Doubleclick Construction
  • More Specs Less Specs
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. Overlapping House is located in Nakhonratchasima, Thailand, close to Khao Yai National Park, the 3rd largest park in Thailand with 300 kilo square meters. The area is famous for tropical seasonal forests and grasslands. This 1,351 sqm. vacation house is designed to be a weekend getaway for the house owner, Yuwalee Leenutapong and her family. It consists of 8 bedrooms, common area of living-dining-pantry, an onsen, and big balconies and outdoor terraces including the rooftop that overlooks the beautiful mountains.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Inspired from the contour at the hillside site, the architect from Vaslab Architecture designs the floor levels and the mass-form of the house to overlap each other creating a number of different recreational spaces throughout the house. As the house sits on the top of the hill, the architect takes the design advantage to have its front façade facing north to see the best of the panoramic mountain views, which makes all the 8 bedrooms and the ground floor common space sharing the same views. The house main axis runs along the site contour in east-west direction and it gets also the good natural ventilation from the southwest. As seen from the exterior, one can see the two deviated masses interlock and overlap with each other. The overlapping characteristic of these 1st and 2nd levels creates a number of different shaded and sunny areas that are used for recreational spaces including the front all-day shaded terrace that can look out to see the mountain lines and the BBQ terrace that sits on the lower level.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The house structure is post-beam reinforced concrete system with the mat foundation for the footing as the house is located on the rock mountain. The exterior finishes are bare-concrete and local mountain stones, designed to be harmonious with the site context. Teak wood is used to soften the masculine façade and it also continues outside-in to the interior spaces.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Not only that the deviated axis defines the exterior house form, the interior space and its functions are also defined by this deviated axis. For all the rooms and spaces are not in the symmetrical shapes, as seen in other general houses, that makes the function arrangement of the spaces quite challenging and more interesting. For the house interior, PHTAA Living Design, takes this challenging point and then designs the open-plan for the first floor common area where all the divided functional spaces are all connected in the big living space with no walls but each has its own boundary.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Product Description. The use of grey skim coat over the cast-in-place concrete and brick walls helps smoothing the exterior and interior finishes. It is also durable and sustainable for the weather in Nakhon Ratchasima.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

View the complete gallery

Cite: "Overlapping House / VaSLab Architecture" 14 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801356/overlapping-house-vaslab-architecture/> ISSN 0719-8884