the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Extension
  4. The Netherlands
  5. Lab-S
  6. 2016
  7. Extension of a Post-War House / Lab-S + Kraal Architecten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Extension of a Post-War House / Lab-S + Kraal Architecten

  • 15:00 - 13 January, 2017
Extension of a Post-War House / Lab-S + Kraal Architecten
Extension of a Post-War House  / Lab-S + Kraal Architecten, © Ed van Rijswijk
© Ed van Rijswijk

© Ed van Rijswijk © Ed van Rijswijk © Ed van Rijswijk © Ed van Rijswijk + 17

© Ed van Rijswijk
© Ed van Rijswijk

Text description provided by the architects. A timber clad extension creates a new relationship between a brick semi-detached house and its green surrounding.

Elevation
Elevation

Kraal Architecten and Lab-S have joined forces for the renovation of a semi-detached house in Zeist, the Netherlands. The project consists of a large interior transformation with a total new layout and a new addition at the back of the original house.

© Ed van Rijswijk
© Ed van Rijswijk

The original post-war house has a brick facade and a pitched roof construction with ceramic roof tiles. Large trees stand at the back of the rear garden creating a beautiful natural scenery, viewed from the house. The new extension opens the original house to this scenery. Its appearance is distinct from the original house. Using natural materials, it relates to the natural surroundings, while maintaining a clear contrast between existing and newly developed parts.

Section
Section

The extension provides additional space on the ground floor for a new entrance hall and contains a storage room. On the outside, the storage room has a timber façade in which only the door knob reveals the presence of a door. Whereas the storage has a closed character, the new entrance opens itself to the street using large window frames and a new canopy above the entrance door.

© Ed van Rijswijk
© Ed van Rijswijk

The design brief contained requests for spatial additions on each floor. Three new residential programs at the back of the house (kitchen, bedroom and study) are located one above the other and connected to each other by a new staircase. This clustering results in a vertical extension on the rear side in which parts of the old façade and roof construction maintain visible.

Elevation
Elevation

The new rooms in this part of the extension all have floor to ceiling windows, providing nice garden views. Whereas the bedroom on the first floor protrudes more into the garden, the study on the second floor is placed behind the raised volume of the staircase. This segmentation breaks up the high volume of the new extension and makes each space more distinct on the exterior. 

© Ed van Rijswijk
© Ed van Rijswijk

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Extension of a Post-War House / Lab-S + Kraal Architecten" 13 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801285/extension-of-a-post-war-house-lab-s-plus-kraal-architecten/> ISSN 0719-8884
© Ed van Rijswijk

战后住宅扩建 / Lab-S + Kraal Architecten