All
Projects
Products
Events
Competitions

Summer House Gravråk / Carl-Viggo Hølmebakk

Summer House Gravråk / Carl-Viggo Hølmebakk

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk + 30

Extension  · 
Flakstad, Norway
  • Architects Authors of this architecture project Carl-Viggo Hølmebakk
  • Area Area of this architecture project
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Brunner, VMZINC, Velfac
  • Team

    Carl-Viggo Hølmebakk, Anette Bringsverd, Elisabeth Øymo, Halvard Amble, Hilde Rostadmo
  • Client

    Private
More Specs Less Specs
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

Text description provided by the architects. This project for a summer retreat is an addition to, and rehabilitation of an old “Nordlandshus” (traditional northern Norwegian house) on a remote site in the coastal island area of Lofoten. The original idea was to encapsulate the old and worn-down timber core within a new climatic shell, leaving the old house standing freely and structurally unstressed inside, with the traditional timber constructions exposed. The added construction followed its own grid module, which – apart from a number of technical advantages – gave an interesting “syncopation” of window openings between the old and new structures.

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

However, in the project that was built, a more conventional renovation approach was chosen for the existing house. This reduced our architectural contribution to apply to the addition towards the west, and a small annex. The addition is a pure extension of the existing building, and re-uses the geometrical principle with asymmetrical dormer windows to let in light and give a view from the loft. The primary construction for the extension is prefabricated pine glulam. The interior is clad in birch plywood, while the exterior is clad in untreated spruce, which has grayed after two years of exposure to sunlight and rain. The roof is clad in standing seam zinc roofing, and the windows have two-fold frames with aluminum in the exterior and wood in the interior.

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Floor Plans
Floor Plans
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

The climate in the area really is quite extreme, especially with wind conditions in mind. While the old house is guy-wired to the ground, the extension is wind-anchored to the encapsulating concrete slab that acts as a stabilizing counterweight.

The artwork (this must be the place) is by the Swedish artist Jan Håfstrøm. 

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Summer House Gravråk / Carl-Viggo Hølmebakk" 12 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801224/summer-house-gravrak-carl-viggo-holmebakk/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

Gravråk 避暑别墅 / Carl-Viggo Hølmebakk

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.