Villa Black / K2A

Villa Black / K2A

© Nicolas Schimp © Nicolas Schimp © Nicolas Schimp © Nicolas Schimp + 34

Brussels, Belgium
  • Architects: K2A
  • Area Area of this architecture project Area:  560
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Nicolas Schimp
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sky-Frame, Fantini, SVK, VANDERSANDEN, Berker, SKYFRAME, VALVO
© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

Text description provided by the architects. The original house was built in the 1960s, in a style vaguely reminiscent of the cottage familiar to this part of Brussels. It is situated in an affluent and green residential neighbourhood in the outskirts of the city.

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp
Plan 1
Plan 1
© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

The former house was essentially a 2-story white brick building. It took advantage of the slope of the terrain to include a two-car garage in the basement. There was an exterior staircase leading to the main entrance on the first floor.

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

Strict building codes required that the geometry of the old building could not be changed, including its sloped roofs, its height and the materials it was originally built in. However, there were few regulations about “carving out” the ground or choosing the colour palette.

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

The intervention thus consists of renovating and extending the existing house:

I. Creating a “plinth” for the home: the ground floor of the house was extended enhancing the geometry of the building and giving the impression that it now sits on a plinth. This extension also offers a new exterior staircase linking the two levels of the garden and creating a passageway along the south façade. Finally, three niches are carved within the mass of the plinth: the garage, the office entrance, and the new main entrance.

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

II. Revisiting the interior: The new entrance to the home was brought down to the ground level, offering a direct and generous access for its occupants. It also completely liberated the first floor. Once inside, a new sculptural staircase carves its way up along the walls. Furthermore, the new living room is now 2 stories high. 

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

III. Framing Nature: To give the impression of a monolithic structure, a dark coloured palette was used for the façade, the roof and the window frames. The interior walls of the home, seen as a “camera obscura”, are mainly painted white offering a perfect contrast to the outside world: the windows become framed moments of the surrounding natural landscape.

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

Product Description. To give an expansive view of the surroundings, very thin window frames are used. Furthermore, instead of using the traditional technique of placing the frames within the opening, they are placed on the exterior side. In certain cases, it thus seems that the frames disappear altogether.  

© Nicolas Schimp
© Nicolas Schimp

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Villa Black / K2A" 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801128/villa-black-k2a/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.