the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. China
  5. Vector Architects
  6. 2016
  7. Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum / Vector Architects

Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum / Vector Architects

  • 10:00 - 7 December, 2016
Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum / Vector Architects
Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum / Vector Architects, © Chen Hao
© Chen Hao

© Chen Hao © Chen Hao © Chen Hao © Chen Hao + 53

  • Architects

  • Location

    Suzhou, Jiangsu, China
  • Design team

    Yi-Chi Wang, Dongping Sun, Dan Zhao, Bai Li, Rae-Hsuan Hou, Pin-Chen Yeh, Yilun Wang, Kai Zhang
  • Area

    14000.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Principal Architect

    Gong Dong
  • Project Architect

    Chen Liu
  • Site Architect

    Yang Zhou
  • LDI

    Suzhou Institute of Architectural Design Co.,Ltd.
  • LDI Project Architects

    Cai Shuang
  • LDI Architects

    Wang Yin, Zhang Xiaofeng, Wang Wei
  • Structural Engineering

    Ye Yongyi, Bian Kejian, Tan Qian
  • MEP Engineering

    Zhang Guangren, Chen Kaixuan, Wang Haigang, Ji Jian, Zhu Hehu, Li Yang
  • Client

    Suzhou Taihu Horticultural Expo Industrial Development Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs
© Chen Hao
© Chen Hao

Text description provided by the architects. Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum is located at east part of the Suzhou Horticultural Exposition Park, in a reserved village near Taihu Lake of Wuzhong District, Suzhou. The site is surrounded by river on its three sides, and the design is inspired by its natural environment and the traditional culture of the city- Suzhou.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Our strategy is connecting different scattered functions by courtyards and outdoor corridors in order to generate the spatial experience of traditional building types. In consideration of local climates, it allows visitors to walk through those outdoor corridors between different courtyards when raining. The main spaces located in the courtyards are designed with identities, such as the dome theater covered by laminated bamboo louvers with green vegetation, the iconic cloud installation on the roof-top platform of the museum lobby, the observation tower that overlooks the surrounding view in distance and the restaurant at the water-front.

© Chen Hao
© Chen Hao
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Chen Hao
© Chen Hao

To meet the program requirements and reduce the negative impact on natural environment, the majority of the volume is covered by green roof. It amplifies the theme of blending the boundary between architecture and nature. The Suzhou Intangible cultural heritage museum offers people large amount of information and interactive experiences during their visit. Three atriums create natural ventilation and lighting, and direct visitors to the roof exhibition platform. It forms a public park with various types of vegetation where outdoor performances, dining events as well as educational and interactive experience can take place.

© Chen Hao
© Chen Hao
Sketch
Sketch
© Chen Hao
© Chen Hao

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum / Vector Architects" 07 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801024/suzhou-intangible-cultural-heritage-museum-vector-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Chen Hao

苏州非物质文化遗产博物馆 / 直向建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.