We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Les Closiaux / Dominique Coulon & associés

Les Closiaux / Dominique Coulon & associés

© Eugeni PONS© Eugeni PONS© Eugeni PONS© Eugeni PONS+ 16

Clamart, France
  • Competition:Olivier Nicollas
  • Construction Site Supervision:Olivier Poulat
  • Structural Engineer:Batiserf
  • Mechanical Plumbing Engineer:BET G.Jost
  • Cost Estimator:E3 Economie
  • Landscaping:Bruno Kubler
  • Program:Gymnase / Aire de sport extérieur / Logements de fonction / Cour collège
  • Client:Pôle Bâtiments et Transports, Services des Travaux Neufs et réhabilitations, NANTERRE
  • Budget:7400000 €
  • Architect In Charge:Dominique Coulon
  • Assistants Architects:David Romero-Uzeda, Olivier Poulat, Chang Zhang, Steve Letho Duclos
  • City:Clamart
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Eugeni PONS
© Eugeni PONS

Text description provided by the architects. The building is located in a 1950s residential area in the Paris suburbs. The large sports hall is positioned at the far end of the site, giving the street a degree of amplitude and generating a public space which reinforces the building’s status as a community facility. The volume of the accommodation is in keeping with the houses in the neighbourhood. The fragmentation of the programmes produces a displacement between the two volumes, offering glimpses of the central part of the site and opening up views towards the gardens.

Diagram
Diagram

This dispersion of volumes is contradicted by a continuous canopy which breaks up the perspective by obliquely distorting and twisting the vanishing lines. As it unfolds, it creates an invisible balance between the various points of tension the length of the canopy.

© Eugeni PONS
© Eugeni PONS

The displacement of the volumes expands the space and sets up contradictory vanishing lines. This open, dynamic shape alters the perception of limits and loosens the usual relationships between street and site. Architecture ceases to be a border between public and private spaces – the building allows glimpses of what is usually concealed.

© Eugeni PONS
© Eugeni PONS
Ground Floor
Ground Floor
© Eugeni PONS
© Eugeni PONS

A completely transparent gallery offers views from the street of the outline of the changing rooms. The contrasts produced by the matte, shiny and transparent surfaces accentuate the impression of an abstraction of space.

© Eugeni PONS
© Eugeni PONS

The large hall has natural lighting on the upper part of all four sides, with opalescent glass diffusing a uniformly soft light. The ceiling appears to be in a state of levitation, and the structure is absorbed to the point of disappearance by the double thickness of the glass. The lower part of the hall comprises spaced vertical slats; one side of the slats is grey. The hollows house the technical services and the black-coloured acoustic treatment. These gaps reinforce the impression of depth and lend thickness to the whole.

© Eugeni PONS
© Eugeni PONS

The grey concrete, the glass, and the shiny and matte surfaces are varied over the different spaces, creating a timeless atmosphere. 

Section
Section

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:28 Rue des Closiaux, 92140 Clamart, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Les Closiaux / Dominique Coulon & associés" 05 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800826/les-closiaux-dominique-coulon-and-associes> ISSN 0719-8884
© Eugeni PONS

巴黎Les Closiaux 体育馆 / Dominique Coulon & associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.