the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. China
  5. Linehouse
  6. 2016
  7. NIO Brand Creative Studio Shanghai / Linehouse

NIO Brand Creative Studio Shanghai / Linehouse

  • 22:00 - 7 December, 2016
NIO Brand Creative Studio Shanghai / Linehouse
NIO Brand Creative Studio Shanghai / Linehouse, © Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen © Dirk Weiblen © Dirk Weiblen © Dirk Weiblen + 11

  • Architects

  • Location

    Shanghai,China
  • Area

    250.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Text description provided by the architects. Linehouse was commissioned to create the Brand Creative Studio for electric car company NextEV in Xintiandi, Shanghai. NextEV sought a design to reflect its NIO brand in a space that enabled collaboration and creative development by a wide range of design disciplines.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
Floor Plan
Floor Plan
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Linehouse inserted an inhabitable wall into the centre of the space. This oak wood structure fluidly shifts to create different pockets that can be occupied. The central enclosure forms the studio’s primary working area. The surrounding negative space can be inhabited as meeting rooms and for social engagement. This wood apparatus operates as desks, shelving, and a screening mechanism, offering privacy and transparency between the private and public areas of the studio.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

A glass skin is layered on the timber shell, the location of the skin shifts from the interior to the exterior of the structure, allowing the occupiable side of the wall also to alternate. The glass is etched with a white vertical gradient from opaque to translucent, this creates a weightlessness that reflects the brands promise, Blue Sky Coming. The gradient also offers privacy for users, occupying the lower half at desk level, and clear sightlines at higher level. The glass screen provides an ephemeral quality to the office allowing light to filter through, and shifting perspectives throughout.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "NIO Brand Creative Studio Shanghai / Linehouse" 07 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800818/nio-brand-creative-studio-shanghai-linehouse/> ISSN 0719-8884
© Dirk Weiblen

NIO 上海创意工作室 / 联图建筑设计