the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Salmela Architect
  6. 2014
  7. Larson Bergquist / Salmela Architect

Larson Bergquist / Salmela Architect

  • 11:00 - 6 December, 2016
Larson Bergquist / Salmela Architect
Larson Bergquist / Salmela Architect, © Paul Crosby
© Paul Crosby

© Paul Crosby          © Paul Crosby          © Paul Crosby          © Paul Crosby          + 32

  • Architects

  • Location

    Schroeder, United States
  • Architect in Charge

    David D. Salmela FAIA
  • Area

    1400.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Intern Architect

    David Getty
  • General Contractor

    Rod and Sons Carpentry
  • Structural Engineer

    MBJ Engineers
  • More Specs Less Specs
© Paul Crosby
© Paul Crosby
© Paul Crosby
© Paul Crosby

Text description provided by the architects. The retreat is sited near Taconite Harbor where the boreal forest meets the exposed bedrock of Lake Superior shoreline. The utmost character of the project reveals the predominance of place. There is a sense of old and new, an ageing beauty in the materials that reflect both permanence and impermanence. It is an encounter of something unexpected, of things that are in opposition. 

© Paul Crosby
© Paul Crosby
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Paul Crosby
© Paul Crosby

Arriving at the site a garage and elongated storage shed to house kayaks form the stone entrance path. Clad with black paper-resin composite, repetitive cedar battens provide each otherwise stealth structure a sense of scale, warmth and resemble adjacent birch tree-trunks. Once on the path, the main building, courtyard and sauna come into view. Native grasses encroach on the path from the sides and through the gaps in random sized stone pavers. Descending and passing through a gap in a low stone wall you enter the court. To the right is a traditional white-washed masonry sauna with outdoor baking oven. The purity of white upon closer examination reveals the texture of the masonry and heightens the slight imperfections embodied in the construction. Ahead stands a L-shaped unchimney which defines the corner of the outdoor gathering area. The residual soot patterns mark the visual, auditory, olfactory stimulation from the presence of fires previous. Permanent outdoor furniture suggests uses related to the outdoor oven, unchimney and sauna.

© Paul Crosby
© Paul Crosby

View the complete gallery

About this office
Cite: "Larson Bergquist / Salmela Architect" 06 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800814/larson-bergquist-salmela-architect/> ISSN 0719-8884
© Paul Crosby

Larson Bergquist 度假屋 / Salmela Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.