the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. iredale pedersen hook architects
  6. 2015
  7. Applecross Residence / iredale pedersen hook architects

Applecross Residence / iredale pedersen hook architects

  • 17:00 - 9 December, 2016
Applecross Residence / iredale pedersen hook architects
Applecross Residence  / iredale pedersen hook architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts        © Peter Bennetts        © Peter Bennetts        © Peter Bennetts        + 49

  • Architects

  • Location

    Applecross, Australia
  • Architect in Charge

    Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Vincci Chow, Caroline di Costa, Tyrone Cobcroft, Giancarlo Belviso, Alex Willis
  • Area

    1600.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Structural

    Terpkos Engineering
  • Landscape Architects

    Carrier Postmus
  • Hydraulics Engineer

    Peter Hodson LnC Hydraulic and Fire
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. Our clients desired a building that would endure time, evoke a sense of permanence and a sense of already existing on the site. Brick was the natural choice that immediately met this requirement.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The site sits on the edge of the Swan River with views to the city of Perth. The design creates an experiential connection to the meandering river, a fluid and dynamic body of water that has carved out mass forming a direct engagement with the occupant.

Sketch
Sketch

The street is revealed through the pushing and pulling of the protective brick walls while opening on to the river view. The walls wrap around the east and west side boundaries filtering the intense Perth light and views through brick screens and bouncing light from reflective brick on deep reveals.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The bricks mass is simultaneously heavy and light; one storey is hung from the upper level and the cranked columns on the east boundary. At a finer level brick patterning slips and slides continuing the sense of movement.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The house extends over five levels with the ground semi embedded in to the earth. This is used as an opportunity to explore a change in experiential weight and movement as the house frees itself from the ground. Each level becomes lighter and more fluid finishing with the upper level roof terrace that opens and welcomes the meandering Swan River. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

It is purposely placed to the north of the site and allows for future sub-division to include an additional dwelling as part of a suburban densification program. One level of the house is designed to be self-sufficient and act as a separate apartment dwelling allowing friends, relatives or other people to occupy the site.

Diagram
Diagram

Geo-thermal heating and cooling maintain constant temperatures. The thermal mass of the house has enabled no additional heating in winter to date. A thermal chimney over the entry space extends for three levels, extracting hot air in summer using a low velocity fan. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The house position creates a long and stretched entry garden that includes a meandering path through the evolving forest. The mature trees partly screen the house from the street and slowly reveal the house and entry to visitors as one walks through the garden. A sense of mystery and surprise begins with the entry to the house and finishes on the upper roof terrace level.

Site Drawing
Site Drawing

Product Description. One material is used on the house and on the boundary walls, Austral Elements Platinum and Zinc. Slightly different in appearance both bricks reveal a mysterious depth and shimmer over the duration of a day. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Detail
Detail

View the complete gallery

About this office
iredale pedersen hook architects
Office
Cite: "Applecross Residence / iredale pedersen hook architects" 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800782/applecross-residence-iredale-pedersen-hook-architects/> ISSN 0719-8884