the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Jeanne Dekkers Architectuur
  6. 2016
  7. Farm Grubbehoeve / Jeanne Dekkers Architectuur

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Farm Grubbehoeve / Jeanne Dekkers Architectuur

  • 09:00 - 10 December, 2016
Farm Grubbehoeve / Jeanne Dekkers Architectuur
Farm Grubbehoeve / Jeanne Dekkers Architectuur, © Holly Marder
© Holly Marder

© Holly Marder           © Holly Marder           © Holly Marder           © Holly Marder           + 30

© Holly Marder
© Holly Marder

Text description provided by the architects. Jeanne Dekkers Architecture redeveloped  a existing L-shaped farm in the hilly countryside of Limburg into a residential home with studio, exhibition hall, holiday accommodation and a carport. The authentic shape of the carre-farm is restored in a contemporary way. The carre is a farm which encloses  an inner courtyard; a typology often found in the Province of Limburg. By means of a horizontal  façade of larch wood, starting from the old farm into a new carport and closing the courtyard, the carre shape is restored. 

Sketch
Sketch
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This new heart has become an essential part of the internal experience of the whole complex. A non-symmetrical composition of anthracite concrete and Belgian block stone combined with local and native vegetation determines the format of this enclosed outdoor area. The height difference is visible by means of a water system which flows in through the courtyard ending in a round basin. In the complex, the old horse stable is transformed into a light and modern living space with an office. Two large openings, made of Iroko wood, frame the landscape and let light inside. In the middle of the building a stainless steel core is placed, it contains the kitchen, bathroom, toilet and storage. Two round wooden stairwells connect the ground floor with the second floor. The new intermediate floor consists of large oak beams with an aoak floor. The old characteristic beams remain in sight, at the same time, the whole roof and all walls are insulated. The original shed has been converted into a spacious studio with a large round skylight, this space can be used for exhibitions and meetings.

© Holly Marder
© Holly Marder

This project is a collaboration between architect Jeanne Dekkers and her son Anton Zoetmulder (architect) and daughter Elise Zoetmulder (designer). For the design they employed a wide research of the environment and its scenic and architectural history. As a result, the modern design seamlessly joins with the local landscape and small-urban context. In addition, the traditional qualities of the area are highlighted by the historical shape of the building and the use of authentic materials.

© Holly Marder
© Holly Marder
Axonometric
Axonometric
© Holly Marder
© Holly Marder

Product Description. Throughout the entire project we found collaboration with local artisans, and we used locally available materials and techniques. Sustainable materials of high quality were used and the house was built according to the sustainable principles of a passive house. Also materials were reused in different ways; the old steel ledgers of the intermediate floor are reused as construction of the new terrace, the roof tiles are used for an artistic pavilion in the landscape and the removed bricks are used for a new gate for the landscape.

© Holly Marder
© Holly Marder

View the complete gallery

About this office
Jeanne Dekkers Architectuur
Office
Cite: "Farm Grubbehoeve / Jeanne Dekkers Architectuur" 10 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800778/farm-grubbehoeve-jeanne-dekkers-architecture/> ISSN 0719-8884