the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Lithuania
  5. NEBRAU
  6. 2016
  7. Residential Minimalist Concrete House / NEBRAU

Residential Minimalist Concrete House / NEBRAU

  • 03:00 - 20 January, 2017
Residential Minimalist Concrete House / NEBRAU
Residential Minimalist Concrete House / NEBRAU, Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys + 41

  • Architects

  • Location

    Aukštkiemiai, Lithuania
  • Architect in Charge

    Laurynas Avyzius, Andrius Gabrys
  • Area

    360.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Clients

    Remigijus Drakšas, Lina Drakšienė
  • NEBRAU team

    Laurynas, Avyzius, Andrius Gabrys, Mantas Jankauskas
  • Landscape Design

    Artūras Poškus, Domas Timinskas
  • Glass Art

    Ieva Žilytė
  • Concrete façade

    “Betonika”, UAB
  • Bricks façade

    Wienerberger, Seamless Bricks: PAGUS ILUZO GRIJS ZWART
  • Windows

    „Klaipėdos Doleta“, UAB
  • Frameless interior door

    "Primus NV", UAB
  • Site Area

    3000sqm
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

The Idea

To create such an architectural character, which is clear, unique, in harmony to the landscape, preserves and highlights the natural surroundings, and the nature itself.

Integration to the environment

The place of the house in the quarter: the angular, square-shaped land plot which starts the row of villas emphasised with a small-volume turning, it maintains the line of the built-up area.

Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

The management and landscaping of this land plot was a delicate solution: the already growing trees were preserved, a lot of emphasis was put to the natural landscape – the existing blossoming meadows were maintained as well as new ones were projected, a lot of attention was paid to the terrain gradual growth in height which, in combination with the newly made mounds creates privacy for the land plot; natural and environment integrating covers were projected, such as wood chip covers, natural stone, various types and sizes granite covers. Two exterior terraces were projected with a close relationship between themselves as well as to the interior and yard environment of the house itself.

The Function

The building is convenient to use and functional. This was reached thanks to the division of the spaces into four functional zones: the living zone (kitchen, dining room, and guest room), resting-sleeping zone (the major sleeping room with the wardrobe and batch, two sleeping rooms for children with a WC and shower), SPA zone (Jacuzzi and leisure room, sauna, WC and shower), garage and utility rooms’ zone. These zones are connected with a spacious corridor and open-type interior yard. 

Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

The Architecture

The building by its volume, proportions, and the selection of materials has a good integration into its surroundings. The solid-looking, sculptural concrete decoration of the building outlines the volume if the building on the first perspective, and shade lines emphasise the contrast between the volumes and materials. Clear horizontal facade lines can be seen from the side of the main street, the intersection of the SPA and living zones appears impressive. Facade decoration materials: concrete slabs, seamless clinker blocks.

Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

The Interior

The interior was created as a warm, cosy atmosphere. Natural and reliable decoration materials shall be used such as concrete for the fireplace decoration and kitchen floor, natural wood for the floor of the greater part of the remaining areas, guest room, kitchen and SPA zones, as well as kitchen furniture‘ stone mass tiles for the corridor, SPA space, sanitation units.

Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

The traditional Lithuanian ornaments are used for the interior. The concrete slabs used for the decoration of the fireplace have the imprint of the honeycomb ornaments and it means the “network of life”. The glass art reminds the ancient Lithuanian house door symbols with diamond-shaped ornaments interpretation.

Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys
Courtesy of Laurynas Avyzius + Andrius Gabrys

View the complete gallery

About this office
NEBRAU
Office
Cite: "Residential Minimalist Concrete House / NEBRAU" 20 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800724/residential-minimalist-concrete-house-nebrau/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.