the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Stadiums
  4. Turkey
  5. Bahadir Kul Architects
  6. 2016
  7. Sivas Stadium / Bahadir Kul Architects

Sivas Stadium / Bahadir Kul Architects

  • 05:00 - 2 December, 2016
Sivas Stadium / Bahadir Kul Architects
Sivas Stadium  / Bahadir Kul Architects, Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects

Courtesy of Bahadir Kul Architects Courtesy of Bahadir Kul Architects Courtesy of Bahadir Kul Architects Courtesy of Bahadir Kul Architects + 25

Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects

Text description provided by the architects. Sivas is located in the cold-dry climate region of Turkey, so its winter is strong and the city is under heavy snow in long periods. This parameter is foreground in the design decisions of Sivas Stadium. Energy efficiency is designed according to ecological design criteria, high passive air conditioning measures, active energy production systems, rainwater harvesting and gray water cycle.

Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects

Due to the fact that stadium is located in a cold climate zone, the building shell is designed to be compact and inward, and this makes a buffer zone for cold winds in the north side of the facade. Creating this kind space in the inner shell to provide thermal insulation with air. In the summer, reserve covers on the north side are opened, allowing for air transfer between the walls. If the north facade is not exposed to direct sunlight, this part will be colder than the other fronts, and on this side there will be low pressure points between the walls. This will result in a continuous and stable airflow in the wall, which will also reduce the energy used for building cooling actions in the summer.

South Elevation
South Elevation
Section
Section

In genaral, eastern and western facades are exposed to solar radiation three times more heat than the south and north side facades. Because of this reason, window spaces were created in Sivas Arena on the east and west facades for allow to take solar heat. This approach is thought to significantly reduce building heating actions.

Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects

Stadium’s roof area, rainwater canal designed for falling rain and snow water. The collected water will be stored in the reserve area to be used in the environment water and wet spaces. This approach will significantly reduce the amount of building water consumption. Moreover, in the roof area, the solar panels will be positioned on the south side to receive the sun's rays and will generate 798,000 W of energy per day. When it is assumed that a house consumes 5000 W of energy per day; the energy generated in the stadium corresponds to the energy that 160 houses spend. In this context, the building will reduce its energy costs to a minimum by producing its own energy.

Courtesy of Bahadir Kul Architects
Courtesy of Bahadir Kul Architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sivas Stadium / Bahadir Kul Architects" 02 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800600/sivas-stadium-bahadir-kul-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Bahadir Kul Architects

锡瓦斯体育场 / Bahadir Kul Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.