All
Projects
Products
Events
Competitions

NorthEdge / Perkins and Will

NorthEdge / Perkins and Will

© Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer + 12

  • Architect In Charge: Kay Kornovich, Erik Mott, Gavin Smith, Ed Palushock, Nathan Williams
  • Client : Touchstone Corp
  • General Contractor: Lease Crutcher Lewis
  • Structural + Civil : Magnusson Klemencic Associates
  • Electrical Design Build Contractor: Prime Electric
  • Hvac/Plumbing Design Build Contractor: Bellevue Mechanical
  • Mep Design Engineer: Glumac
  • Mechanical: Glumac
  • Energy Consulting + Energy Modeling: Glumac
  • Geotechnical: Associated Earth Sciences
  • Landscape Architect: PFS Studio
  • Environmental Graphics: Studio SC
More Specs Less Specs
© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Text description provided by the architects. NorthEdge is a 208,000-square-foot hi-tech office space in Seattle, Washington’s Wallingford neighborhood.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

It’s design inspiration came from the adjacent Gasworks Park, which was former home to the city’s municipal gas works. The park today contains much of the original 1900s machinery. The rustic and modern materials selected for NorthEdge harmonizes with materials found at the park to celebrate the area’s industrial past. 

Diagrams
Diagrams

Perkins+Will’s design approach focuses on a single four-story building with stepped forms and natural coloration to enhance and transform a site that, until recently, was a derelict and contaminated brownfield. 

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The building is organized around a 38-foot wide central outdoor court comprised of a series of small roof terraces and walkways that step down the site toward the lake. Developed on a challenging 60-foot terrace, Perkins+Will’s design strategically stacks all four floors of the building along the grade to take advantage of nearby views. The lobby creates a multi-story link that is highly transparent to frame views for pedestrians who also have access to a public roof terrace. 

Section
Section

The building is certified LEED-Silver by the U.S. Green Building Council. The construction phase included substantial water conservation and clean up to improve water quality in the near and long-term

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Product Description. One of the principal materials used on this project was weathered steel (A606), often referred to by its trademark name Cor-Ten. The panels were pre-weathered off-site for six months and used in a rainscreen application. Thoughtful detailing sought to minimize oxidation run-off including providing sill flashing with river rock to help filter any residue. 

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Seattle, WA, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NorthEdge / Perkins and Will" 10 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800589/northedge-perkins-plus-will/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lara Swimmer

西雅图NorthEdge办公楼 / Perkins+Will

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.