the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research
  4. United States
  5. Francis Cauffman
  6. 2015
  7. Biotrial North American Headquarters / Francis Cauffman

Biotrial North American Headquarters / Francis Cauffman

  • 15:00 - 9 December, 2016
Biotrial North American Headquarters / Francis Cauffman
Biotrial North American Headquarters / Francis Cauffman, © Chris Cooper
© Chris Cooper

© Chris Cooper            © Chris Cooper            © Chris Cooper            © Chris Cooper            + 17

  • Architects

  • Location

    Newark, NJ, USA
  • Architect in Charge

    James Crispino, Matthew Leonard, Kasia Zielonka, Shawn Marren
  • Area

    70000.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Building Systems Engineer

    Buro Happold
  • Structural Engineering

    Thornton Tomasetti
  • Construction Manager

    Sciame
  • Langan Engineering

    Site Civil, Traffic and Landscape Architecture
  • General Contractor

    Natoli Construction
  • More Specs Less Specs
© Chris Cooper
© Chris Cooper

Text description provided by the architects. A Global Leader

A contract research organization, based in France with offices in Paris, London and Montreal, strategically sought a North American Headquarters. Setting a precedent for future city development, the architect was engaged for the first phase of the research organization’s master plan located in the University Heights Science Park of Newark, NJ. In the project’s preliminary stages ensuring the confidentiality of the laboratory, pharmacy and clinical facility operations was paramount in the building’s design, layout and overall conception.

© Chris Cooper
© Chris Cooper

Two Interlocking Planes

The architect’s basic concept of the five-story building is formed by two interlocking planes; one plane comprises primarily of solid black brick with matching mortar and the other plane encompasses a fritted curtain wall. A ribbon of metal panels ties the two planes together and represents the fluid nature of chemistry and science. This metal ribbon begins on the private side of the building, forming the canopy, and continues inside the building, where it becomes the lobby ceiling. It emerges on the public side as a frame for the vestibule. 

Diagram
Diagram

A Building Design of Contrast 

Although the 70,000 GSF building is considered modest, the architect was inspired to design an iconic structure that reflects the high quality nature and state-of-the-art clinical practices. This design concept also incorporated a balancing act between the open versus restricted - both contrasting approaches were carefully contemplated. 

© Chris Cooper
© Chris Cooper

The architect was motivated by the research organization’s desire to build enduring relationships with clients and to have an impactful and dynamic North American Headquarters. A taller five-story building with smaller plates was opted for and the relatively narrow long floors allow natural light to penetrate deeply into the interior spaces. This design also gave the building a feeling of grandeur that was appropriate within its urban setting. 

© Chris Cooper
© Chris Cooper

The Ground Floor

With a continuous glazed wall, sunlight penetrates into the two-story lobby. A grand staircase accesses a bridge connecting the two sides of the second floor and the upper floors of the building appear to hover above this transparent base. The two-story lobby runs through the building, connecting two exterior plazas. 

© Chris Cooper
© Chris Cooper

Multiple Streams of Influence

Despite the regulatory demands brought on by the research organization, the resulting structure is far from conventional. The architectural approach has maximized the building’s impact and the lobby design leaves visitors and clients with a strong impression of the research organization’s expertise, state-of-the-art practices and cutting-edge services within the highly-competitive life sciences industry.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Francis Cauffman
Office
Cite: "Biotrial North American Headquarters / Francis Cauffman" 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800500/biotrial-north-american-headquarters-francis-cauffman/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Chris Cooper

Biotrial 北美总部 / Francis Cauffman