WER House / Spado Architects

WER House / Spado Architects

WER House / Spado Architects - Windows, FacadeWER House / Spado Architects - Shelving, Table, Windows, Chair, BeamWER House / Spado Architects - WindowsWER House / Spado Architects - Facade, WindowsWER House / Spado Architects - More Images+ 23

Klagenfurt, Austria
  • Architects: Spado Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  165
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Kurt Kuball
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  XAL, Bau Sallinger, Elin GmbH & Co KG, Felix Oberascher Tischlerei, Gartenservice Teufenbach, Norbert Striedner, Schatz Böden, Starmann, Winkler Steinmetz
More SpecsLess Specs
WER House / Spado Architects - Facade, Windows
© Kurt Kuball

Text description provided by the architects. The task was to construct a detached house in the best inner-city location. The plot to be built on rises by about the height of one storey from the northern boundary, where the access road runs, to the south and it opens to the south on to a level area. One major aim of the design was to create an optimum sequence of rooms from the public to the private to provide the highest possible spatial quality in each phase. 

WER House / Spado Architects - Shelving, Table, Windows, Chair, Beam
© Kurt Kuball

The building itself consists of an east-west orientated two-storey base divided by a projecting roof that separates it from the street and protects it to the south and on top of that a north-south running single-storey gable-ended roof construction that minimises the view from the house to the west and forms a protective roof over the terrace. The building fits into its urban environment in that the roof shape and the building line match its surroundings. 

WER House / Spado Architects - Windows, Facade
© Kurt Kuball

The route through the building is intended to create a series of different spatial moods. The hall in the basement was designed as a cave-like interior space in a positive sense. The warm, dark colour scheme accentuates the feeling of “coming home” and it emphasizes the light falling from top to bottom in the area of the single-flight stairway. The wall in the area of the stairs was designed as light with a reflecting surface to further increase the play of light. 

WER House / Spado Architects - Countertop, Kitchen, Windows, Beam
© Kurt Kuball

Via the stairs you reach the open-plan living area storey that is designed as a flowing space between the inside and the outside but still protected from view. The wall structure of the stairway is extended into the exterior space. This creates a flowing transition between inside and outside. Via another stairway you come to the most intimate and private areas of the house, the bedrooms and the bath area. 

WER House / Spado Architects - Handrail
© Kurt Kuball
Section
WER House / Spado Architects - Lighting, Beam, Windows
© Kurt Kuball

For maintenance purposes you can reach the garden level along the eastern boundary. There is storage space for garden tools built into the wall at the garden level. The canopied spaces provide areas protected from the weather and from view. 

WER House / Spado Architects - Windows, Facade
© Kurt Kuball

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "WER House / Spado Architects" 10 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800398/wer-house-spado-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.