the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Warc Studio
  6. 2016
  7. Lean To House / Warc Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lean To House / Warc Studio

  • 17:00 - 28 November, 2016
Lean To House / Warc Studio
Lean To House / Warc Studio, © Aaron Pocock
© Aaron Pocock

© Aaron Pocock              © Aaron Pocock              © Aaron Pocock              © Aaron Pocock              + 18

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. This project by Warc Studio architects is for low budget alterations and additions to a detached 1960's house in the Melbourne suburb of Oakleigh, Australia. The site has a gentle slope to the rear and an Eastern aspect. The project brief required the provision of new rear living spaces as well as some internal modifications & rectification work to the existing residence.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
Floor Plan
Floor Plan
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The design program was driven by resource efficiency which was essential to delivering both economic and sustainable objectives. 

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The form of the additions draws reference from the seemingly ubiquitous lean-to mono pitch roof form structures prevalent at the rear of 1950 - 1960’s houses throughout the area. In this instance, two mono pitch roof forms with differing gradients were juxtaposed to form new living areas that span across the rear of the house and open to the garden. The resulting roof form provides a compact building envelope: the surface area of the additions are around 12% less than if a flat roof / flat ceiling solution had been employed with the same built volume. This in turn translates to increased efficiency of the thermal envelope and reduced capital material consumption. Passive solar radiation is managed by strategically placed openings as well as an automated operable roof window at the ceiling apex which enables any hot air to quickly dissipate. A structural system of laminated timber fins simultaneously provides structure, finished surface and sun shading to substantial glazing areas facing the garden as the sun transitions Northward. The laminated timber fins are constructed from arsenic free H3 treated laminated radiate pine – a highly sustainable resource sourced from plantations within 4 hours drive of the site. Other than staining, no additional lining, substrate or embellishment of the fins was required. Minimal steel was required. The roof was lined with white steel sheet lining that minimizes heat gain in summer.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Within the existing house, the congested planning was modified to create a defined central passage that services a series of refurbished spaces including a laundry, study, bath room and ensuite bath room. Spatial interconnectivity is facilitated through a plywood “chute” that connects and delineates the original house from the new additions as well as a sliding panel that connects the new living areas to the study.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The finished project successfully met tight budget restrictions while exceeding statutory sustainability requirements.

Cite: "Lean To House / Warc Studio" 28 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800289/lean-to-house-warc-studio/> ISSN 0719-8884
© Aaron Pocock

澳洲侧倾住宅/ Warc工作室