the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. India
  5. Studio A dvaita
  6. 2015
  7. Firodiya Center for Inspiration / Studio A dvaita

Firodiya Center for Inspiration / Studio A dvaita

  • 20:00 - 26 November, 2016
Firodiya Center for Inspiration / Studio A dvaita
Firodiya Center for Inspiration  / Studio A dvaita, © Rasika Badave
© Rasika Badave

© Rasika Badave               © Rasika Badave               © Rasika Badave               © Rasika Badave               + 33

  • Architects

  • Location

    Ahmednagar, Maharashtra, India
  • Architects in Charge

    Prasad Badave, Rasika Badave
  • Design Team

    Prasad Badave, Rasika Badave, Rajiv Gujar, Anil Gavande, Ashok Akolkar, Sanjay Kharat, Balasaheb Walhekar
  • Area

    3500.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Rasika Badave
© Rasika Badave

Text description provided by the architects. The challenge was to create an administrative office space & informative gallery for visitors, shielded visually and acoustically from industrial environment. The form is evolved with existing kitchenette, geodesic dome which was built 15 years before, with new components as amorphous interlinked units, on basis of pragmatic needs and environmental aspect of site by providing shield from heat and glare externally.

© Rasika Badave
© Rasika Badave

This project aims to create highly sustainable campus through application of various strategies. First by reduction of waste generation by recycling and / or salvaging at least 50% of material. 90% use of building material and products available locally. Minimizing lighting loads by using natural light obtained through skylights & north light and using efficient led lamps. The informal enclosure around the geodesic dome is created by placing criss cross walls to create outdoor exhibition space. These walls are placed in such a way that throughout the day outdoor gallery can be used.

Diagram
Diagram

The indoor gallery block is placed tilted to existing block to create small court inbetween which will protect the internal spaces from dust, wind and harsh sun.

© Rasika Badave
© Rasika Badave

The dramatic internal volume is modulated with natural illumination. White walls lit with natural light, brown kotah stone for flooring and over detailed interiors are avoided to bring simple dignity of silent architecture. Coloured rough textured plaster is provided for external surfaces which add charm to exterior spaces.

Sketch
Sketch

The fenestration requires for respective function are designed to minimize the heat gain & maximizes suffused day lighting. Large openable perforated sheet doors offer a sweeping view of adjacent court with plantation and colorful walls from all work areas.

© Rasika Badave
© Rasika Badave

 A powerful architecture, playing with the contrast between inside and outside, achieves the dignity essential to visitor center.  Thermal considerations informed the design, including the orientation, window shading and natural ventilation. Low, massive and with varying volumes, the architecture is boldly contemporary but inspired by its context. Exterior walls are painted in coloured rough texture, blending with the landscape and surrounding. In dramatic contrast, interiors are painted in immaculate white with natural light. Where the choice of material, color and texture draws attention as a modest, inexpensive yet fresh and authentic architectural example

Model
Model

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Firodiya Center for Inspiration / Studio A dvaita" 26 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800091/firodiya-center-for-inspiration-studio-a-dvaita/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.