the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2016
  7. Aesop Mile End / NatureHumaine

Aesop Mile End / NatureHumaine

  • 15:00 - 25 November, 2016
Aesop Mile End / NatureHumaine
Aesop Mile End /  NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 14

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. The design of the Aesop store in the Mile End portrays in simple ways, the underlying theme of movement found through the heritage of the neighborhood. From the 1880’s to the 1980’s, different waves of immigrants settle in this neighbourhood as described by the documentary of Montreal filmmaker Albert Kish “Our Street was paved with gold”.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Floor Plan
Floor Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

The design of this Aesop store presents itself as a common, but deconstructed, structure. The store appears to be stripped to the bare bones, showing its structural “guts”. As visitors glimpse into the storefront, they are confronted at first with a familiar raw palette of materials – plaster, plywood, limestone, brass, and reclaimed wood. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams

A monolithic demonstration sink, covered in local limestone stands as a visual anchor in the middle of the store compelling visitors to move around it in order to explore the nuances and elements of the walls. The recognizable stud wall is transformed into a plywood structure that unfolds its colors with the motion of its visitors. In front of the ever-changing colors of the walls, the amber glass bottles are placed on thin brass shelves appear to float as they seem to be timeless. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NatureHumaine
Office
Cite: "Aesop Mile End / NatureHumaine" 25 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800053/aesop-mile-end-naturehumaine/> ISSN 0719-8884