the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Slovenia
  5. Prima d.o.o.
  6. 2015
  7. Pocket-Size Villa / Prima d.o.o.

Pocket-Size Villa / Prima d.o.o.

  • 03:00 - 22 January, 2017
Pocket-Size Villa / Prima d.o.o.
Pocket-Size Villa / Prima d.o.o., © Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

© Matevž Paternoster             © Matevž Paternoster             © Matevž Paternoster             © Matevž Paternoster             + 23

Site Plan
Site Plan
© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

Text description provided by the architects. This home for a family of four is situated on the north side of a small park. The park borders on a kindergarten and an elementary school which stand next to a lively food market, all located in a dense urban area in the northwest part the city of Ljubljana. The main reason why the site was not yet developed was its size which is just a little over 300 m2. The site and building regulations demanded a very (site) specific scheme. The living quarters and the garden are placed on the top (terrace) floor of the villa and not on ground floor as one would expect. The end result is a hybrid between a modernistic town house (villa) and a terrace apartment with a rooftop garden, opening towards the park on the south.

Conncept
Conncept

The basement that is 70 cm lower than the ground around the villa is used as a garage for 2 cars, boiler room and storage rooms. The main entrance is on the elevated ground floor, situated in the south west corner opening in the direction of the market. It is also a few stairs lower than the rest of the first floor. This way, a better connection between the street level and the main entrance is achieved. On the other hand, the rest of the first floor – sleeping quarters and bathrooms – is discretely elevated a few stairs above the level of the entrance and the street.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

The living quarters are on the second floor – terrace floor. The entrances to the villa and the living floor are connected with a wide and open staircase, visually and spatially connecting the two together.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

The terrace (garden), living room, dining room, kitchen and small study (library) are composed as a collage of different spaces within a single open floor. The character of this floor is defined by the large  glass walls on the south side, connecting the terrace (garden) with the interior. Small openings which are carefully placed frame the views in all other directions. The terrace floor is smaller than the floor below, therefore leaving enough space along the façade for creating a vertical garden all around the house on this floor. This vertical garden is made from intertwined steel wires and vine plant. In the parts where this garden is easily accessible, there is a small herb garden close to the kitchen and a Japanese garden along the staircase, allowing one to enjoy when descending or ascending the stairs.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

Due to its size, the villa is mainly white. On the outside, the villa is clad in a simple white contact façade with the entrance part clad in terrazzo. The terrazzo changes to natural stone (travertine) in the foyer and later in wooden floors (made of teak) in the living quarters. All the interior walls as well as the built-in furniture are white with some elements clad in teak that was also used for the floors

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

Product Description:

- Classical contact façade was used because of the geometry of the villa. This allowed us to design the façade simply by subtracting volumes. On the other side this façade is reminiscent to aesthetics of modernistic villas built in Ljubljana and central Europe the late 1930.

© Matevž Paternoster
© Matevž Paternoster

View the complete gallery

About this office
Prima d.o.o.
Office
Cite: "Pocket-Size Villa / Prima d.o.o." 22 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799985/pocket-size-villa-prima-doo/> ISSN 0719-8884