the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Mexico
  5. CUA
  6. 2016
  7. P35 / CUA

P35 / CUA

  • 14:00 - 26 November, 2016
P35 / CUA
P35 / CUA, © Mauricio Salas
© Mauricio Salas

© Mauricio Salas © Mauricio Salas © Mauricio Salas © Mauricio Salas + 40

  • Architects

    CUA
  • Location

    Calle de la Prosperidad 35, Mexico City, Mexico
  • Arquitectos a Cargo

    Diana Harari, Marcos Cohen, Ygal Maya, Yair Wolff
  • Area

    1587.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Other participants

    Dos Arquitectura Construcción
  • Steel Structure

    Ajax
  • Project

    GC Geoconstrucciones
  • Hydraulic and electrical installations

    Inversa
  • More Specs Less Specs
© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

Text description provided by the architects. The idea of an architectural project with a multifaceted identity, accountable to the residents, the urban area and the environment, was born from the moment of change and growth currently taking place in the Escandón neighborhood.

Section
Section
© Mauricio Salas
© Mauricio Salas
Section
Section

The project consists of the development of 10 apartments in a 502 m2 plot, with a 50% footprint area and five levels. There are two buildings connected by bridges and a nucleus of vertical circulation. Spaces such as kitchens, bathrooms, bedrooms and windows have the same proportions in every apartment. 

© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

Every apartment is different and their areas are variable, from 60m2 to 135m2. Therefore, rather than for a single type of user, the apartments have been conceived for a range of different types of users - from single people to couples or small families - who coexist and share the building. Many apartments are developed in two or more half-levels in order to create circulation and break the classic pattern of a city apartment. There are five single-level apartments, three two-level apartments, and two apartments of three half-levels. 

© Mauricio Salas
© Mauricio Salas
Detail Floor Plan
Detail Floor Plan
© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

The building’s footprint was dictated by the property’s location, allowing a southern or southeastern orientation for most of the apartments. This same approach enabled the creation of a spacious open plaza and an enriching landscaping proposal that encourages visitors to explore the facilities as it establishes a connection between each space and the vertical circulation while providing natural lighting and ventilation. 

© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

The materials were chosen so as to do without any coverings or treatments; all materials are used in their natural form and function. Cement block stained in earthy hues was used to give more warmth to the spaces. A mixed structure of concrete and steel was used, and both materials were left visible in the six façades of the building. This kind of mixed structure creates open spaces free of columns and intermediating interruptions. 

© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

 The apartments have wood and natural stone finishes. Every apartment has terraces and private patios. LED lamps provide artificial lighting, and the plumbing system is supported by rainwater collection and a filter system. 

© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

 One of the main goals of the project was to have spaces enjoyed by the users from the inside out. The design of the access plaza corresponds with this goal, and it also provides all the apartments with a view, which creates an environment of inclusion and also promotes coexistence between neighbors. Ultimately we wanted to materialize one of the main aspects that characterizes the Escandón neighborhood, a district that is mostly residential and where there is still is a lot of communication and community between residents. 

© Mauricio Salas
© Mauricio Salas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "P35 / CUA" [P35 / CUA] 26 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799978/p35-cua/> ISSN 0719-8884