Chengdu Museum / Sutherland Hussey Harris

Chengdu Museum / Sutherland Hussey Harris

Courtesy of SHH© ARCH-EXIST© ARCH-EXIST© ARCH-EXIST+ 23

Chengdu, China
  • Area Area of this architecture project Area:  65000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  ARCH-EXIST, Hu Li
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: TECU®, KME TECU Gold, KME TECU Mesh:, Yuanda
  • Collaborative Executive Architects:Pansolution International
  • Design Institute:CAPDI (China Aviation Planning and Design Institute) - covers also structural engineering and mechanical & electrical.
  • Interior Design:Beijing Truebond Building Decoration Engineering Co
  • City:Chengdu
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Text description provided by the architects. In 2007 Sutherland Hussey Harris, in collaboration with Beijing based Pan­solution, won first prize in the international competition for the design of the new City Museum for Chengdu in Sichuan, China.

Courtesy of SHH
Courtesy of SHH

Tian-Fu Square was recently established in the historic core as a new central focus of Chengdu. The Existing Science museum forms the entire Northern edge with a giant statue of Chairman Mao saluting the main North South city axis, and on the East side a new concert hall is planned.

Ground Floor
Ground Floor

The New Chengdu Museum sits on the West side of the square and maximises its profile to present a façade of commensurate scale and proportion to embrace and address the huge scale of this new square and establishes a strong formal relationship to it by forming a simple enclosing rectilinear profile. The building further enjoys and celebrates this relationship to this monumental public space by extending an internal promenade of public foyers and circulation behind the entirety of the veiled façade addressing Tian-Fu Square.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The long narrow site is exploited using all the public areas to maximise a dramatic relationship with the new square, the remaining façades consequently enclose the largely hermetic exhibition halls, these are represented as a giant crafted artefact in the city cloaked in a precious skin of copper alloy rigorously profiled to play with light, shade and texture whilst accommodating all the technical requirements for ventilation grilles. Aside from the east face this skin is 'lifted' to reveal glazing at street level, allowing a more human scaled intimacy and a relationship to the interior.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The form envelopes a new undercover outdoor public  space - a monu­mental gateway through the building, offering a large outdoor public space where people can gather, cultural events can take place, even the local street market extends through to the square. This gateway within the building also creates an important connection between the C16th Huang Cheng Mosque, the most significant in South West China, and the main square. The main entrances to the museum, theatre and museum offices all connect with this route through the building.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The Museum requirements extend to over 65,000m2 of development and in­cludes exhibition space for Natural History, History and Folk, and an 800 seat Chinese Shadow Play Theatre as well as a 1000m2 Temporary Exhibition space. A huge challenge within the project was to be able to provide the museum with their requested 30m clear span exhibition halls whilst assuring the structure is capable of withstanding an earthquake measuring up to 8 on the Richter scale. In addition to this the city's subway network runs under the Northern half of the building, resulting in the above ground section of the building cantilevering over the tunnels.

Long Section
Long Section

A rigid diagrid steel lattice forms the structural shell enclosing the enormous interior volumes of large climatically controlled halls, The building further extends 24m into the ground to accommodate the conservation stores, theatre and plant rooms and is structurally isolated from the effects of any earthquake via a protective box structure into which the whole construction sits. 

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Unusually for China, Sutherland Hussey Harris with Pansoloution design, Beijing, were retained beyond the conceptual design phase and contracted to deliver the detailed and production information stages for all the public areas of the building, the detailed design of the skin and its integration with the structure and the landscape  and subsequently all site supervision related to this work.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

 Within four months after the opening, the museum has attracted more than one million visitors.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chengdu, Sichuan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chengdu Museum / Sutherland Hussey Harris" 22 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799912/chengdu-museum-sutherland-hussey-harris> ISSN 0719-8884
© ARCH-EXIST

成都博物馆 / Sutherland Hussey Harris

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.