the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. The Netherlands
  5. Joris Verhoeven Architectuur
  6. 2015
  7. Shoesme / Joris Verhoeven Architectuur

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Shoesme / Joris Verhoeven Architectuur

  • 09:00 - 7 December, 2016
Shoesme / Joris Verhoeven Architectuur
Shoesme / Joris Verhoeven Architectuur, © John van Groenedaal
© John van Groenedaal

© John van Groenedaal       © John van Groenedaal       © John van Groenedaal       © John van Groenedaal       + 22

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

Text description provided by the architects. The new headquarters of Shoesme, a childrens shoe's manufacturer in Tilburg, has been given two different faces. This conscious duality originated from its location in the city.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
Section
Section

On one side, the building has a classical facade that radiates allure and status and blends seamlessly into the historic ribbon structure of the city. The gap in this typical street structure is filled with a building that always seems to have stood there. As if a missing link is put in the chain. 

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

The other side of the building is recessed relative to the street, a playful modern shoebox is put on a black base and slid into a glass facade. This very pronounced statement hides itself to the unwary passerby. 

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

Thus, it has become a building with two very different faces.

The design is a result of the collaboration between architect Joris Verhoeven and designer Teun Fleskens. The main entrance of the office is situated under the expanded-metal box at the Trouwlaan and immediately reveals what the company is about; design and manufacture contemporary childrens shoe's. It tells the story of materiality, layering and plasticity. The building changes from closed to open depending on the facade and the time of day. When it gets dark for instance the shoebox changes in a diorama.

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Joris Verhoeven Architectuur
Office
Cite: "Shoesme / Joris Verhoeven Architectuur" 07 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799900/shoesme-joris-verhoeven-architectuur/> ISSN 0719-8884
© John van Groenedaal

荷兰童鞋品牌Shoesme新总部大楼 / Joris Verhoeven Architectuur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.