the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. Mexico
  5. Mateo Riestra
  6. 2016
  7. OMR Art Gallery / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

OMR Art Gallery / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz

  • 14:00 - 21 November, 2016
OMR Art Gallery / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz
OMR Art Gallery / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz, © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

© Rory Gardiner © Rory Gardiner © Rory Gardiner © Rory Gardiner + 43

  • Collaborators

    Javier Moctezuma & Oriam Morales
  • Construction

    Cantiliver
  • Structural engineering

    Ricardo Camacho / DECS
  • Facilities Engineering

    Taller 2m
  • More Specs Less Specs
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Text description provided by the architects. After 30 years in a turn-of-the-century Porfirian villa, the renowned contemporary art gallery OMR decided to move to a new location. The chosen site was an existing brutalist building called Sala Margolin, originally dedicated to the sale of records and books. The building's design consisted of a single large space covered by a coffered concrete roof slab under which the different sections of the store were organized by subtle changes in floor level. The roof was supported around the perimeter and by four slender concrete columns framing a central skylight, the most important light source for the space.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The design strategy was to preserve the existing building as much as possible. A central bathroom core was demolished and some interior details toned down so as to bring out the character of the building and transform it into a generous exhibition space. In order to provide the flexibility required by the client, the concrete floor was leveled and structural wall linings were applied to the interiors, allowing the hanging of substantial artworks anywhere within the 5.5 meters room height. Accompanying the main exhibition space on the ground floor are an access courtyard, reception, technical storage space and a rear garden courtyard onto which a bar opens.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

A vertical extension accommodates supplementary programs in order to not compromise the existing spaces. This new top floor houses a multipurpose space, art storage, offices, a library, meeting room, kitchen and terrace. By thickening the wall that faced the rear courtyard it was possible to resolve the vertical circulation to the new top floor without affecting the structure of the existing slab. This "thickened wall" – a mere two meters wide – allowed the accommodation of a mezzanine with bathrooms as well as the opening up of the newly added interior spaces towards the courtyard by means of a modern and paired down glazed facade. Built on site using standard steel profiles and arranged in rectangular modules this façade integrates projecting windows allowing for passive ventilation. In lieu of a fixed goods lift that would have required the perforation of the existing slab or the introduction of an extra volume infringing on the rear courtyard, the facade has an openable section that allows the movement of large format artworks to the top floor via a mobile lifting platform.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The newly built top floor is organized according to the structural scheme of the original construction, roughly forming a 9-square grid layout that provides a maximum of flexibility by allowing a variety of ways to subdivide space and distribute circulation. On reaching this floor, visitors discover the large multipurpose space that functions as an extension of the main exhibition gallery, a showroom, a work space and a place for workshops and lectures. In keeping with the position of the original skylight, the library becomes a new central light space that articulates all other functions. Facing the street is a more private space where the meeting room, kitchen, executive office and terrace are situated. The terrace is the result of a 4-meter setback of the top floor which functions as a mediating element towards the street, keeping the proportions of the original facade intact and allowing for a discreet intervention. A lateral staircase leads from here to the rooftop effectively creating an extension of the terrace during larger scale social events. In turn, this space has been conditioned to function as an outdoor workshop where part of the preparatory work for exhibitions is done.

Sección
Sección

The result is a sober project that amplifies the character of the original building whilst preparing it for a new cultural life without falling back on the international conventions of the sterile white cube.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Mateo Riestra
Office
José Arnaud-Bello
Office
Max von Werz
Office
Cite: "OMR Art Gallery / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz" [Galería OMR / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz] 21 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799696/omr-art-gallery-mateo-riestra-plus-jose-arnaud-bello-plus-max-von-werz/> ISSN 0719-8884
© Rory Gardiner

OMR画廊 / Mateo Riestra + José Arnaud-Bello + Max von Werz