the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Denmark
  5. ADEPT
  6. 2015
  7. Villa Platan / ADEPT

Villa Platan / ADEPT

  • 03:00 - 21 November, 2016
Villa Platan / ADEPT
Villa Platan / ADEPT, Courtesy of ADEPT
Courtesy of ADEPT

© Jakob Lerche © Jakob Lerche © Jakob Lerche © Jakob Lerche + 33

  • Architects

  • Location

    Risskov, Denmark
  • Lead Architects

    Anders Lonka Nis-Hansen
  • Area

    180.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape

    Opland Landscape Architects
  • Engineers

    Moe Engineers
  • Other participants

    JP & C Entreprenører
  • More Specs Less Specs
© Jakob Lerche
© Jakob Lerche

Text description provided by the architects. Designed from four rectangular volumes, seamlessly merging, a private villa sit on the very edge between land and sea. ADEPT is behind the design of the 180 m2 villa that is carefully tailored to the unique location using nature’s own colors and soft transitions between interior spaces, as well as between inside and outside, that makes the daily changes of the sea an integrated part of the architecture’s DNA.

Courtesy of ADEPT
Courtesy of ADEPT

The villa was completed for a private client with the opportunity to build very close to the edge of the sea. The client had a vision of a simple life in beautiful spaces making the fantastic view an integrated part of everyday life in their home. The result is as unique as the location: a villa designed from four basic volumes with floating transitions. Towards the street, the villa appear serene and closed, the primary volumes broken only by the prominent entrance door. Towards the sea and the garden, a small courtyard is embraced by an open and transparent facade with long views through several rooms towards the sea.

© Jakob Lerche
© Jakob Lerche
Plan 0
Plan 0
© Jakob Lerche
© Jakob Lerche

“The villa was designed with the unique location as one of the main inspirations. Living in this home is an ever-changing experience of nature as the building itself frames the sea and the sky”, explains Anders Lonka, partner at ADEPT.

© Jakob Lerche
© Jakob Lerche

All materials are kept in natural colors. Sand colored Kolumba brick, combined with the robust oak framing the windows, add solidity to the villa, humbly adapting it to the exposed site.

© Jakob Lerche
© Jakob Lerche

Curved white walls and broad plank floors melt the interior spaces together. All individual rooms have a contrasting end wall with handmade build-in furniture: a bookcase spanning an entire wall of the living room, a customized kitchen, a lamellae wall in the entrance room providing access to the basement and a wardrobe, and finally a full cabinet wall in the master bedroom with access to the bathroom. The basement provides three guest rooms as well as a TV-room, all lit by natural daylight from light wells. Oak benches along the facade cover the light wells. The garden surrounding the villa resembles a beach meadow as one find them in the natural habitat close by with shale, low trees and wild flowers.

Courtesy of ADEPT
Courtesy of ADEPT

Product Description. The Kolumba brick was defining the projects architecture in more than one way. First, the client wished for a brick house, as they are very fond of the solidity and tradition it holds. Further, the unique location of the villa, balancing between land and sea at the very edge of the dike, called for a material that was both robust and durable, yet refined enough for it to adapt itself to the colors and materiality of the nearby surroundings. Finally, the long shape of the Kolumba, underlines the flowing lines of the architecture, even further enhanced by the few customized pieces making the rounded corners possible.

© Jakob Lerche
© Jakob Lerche

View the complete gallery

About this office
ADEPT
Office
Cite: "Villa Platan / ADEPT" 21 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799667/villa-platan-adept/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments