The Parking Garage that Moonlights as a Sledding Slope / White Arkitekter + Henning Larsen Architects

The Parking Garage that Moonlights as a Sledding Slope / White Arkitekter + Henning Larsen Architects

© Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman + 29

Piteå, Sweden
  • White Arkitekter's Architects:Anna-Carin Dahlberg, Anders Sveningsson, Fredrik Larsson
  • White Arkitekter's Construction Engineer:Maria Ekenberg, Frida Ejdemyr, Per-Anders Andersson, Lars Åsberg, Gunnar Stomrud
  • White Arkitekter's Light Designer:Andreas Milsta
  • White Arkitekter's Landscape Architect:Karin Sjödin
  • Henning Larsen's Architects:Per Ebbe Hansson, Martin Stenberg
  • Lead Architect:Lennart Sjögren
  • City:Piteå
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

Text description provided by the architects. The Swedish city of Piteå, located about 130 kms below the Arctic Circle, wanted a new parking garage but also got a sledding hill, an amphitheater and a large lantern. The project ‘Stadsberget’ (Swedish for ‘city mountain’) was designed by White Arkitekter in cooperation with Henning Larsen Architects and has become a unique meeting place and tourist attraction in the city centre.

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman
Section
Section
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

The five storey parking garage accommodates 228 new parking spaces but it is its other functions that became the talk of the town. During the summer it serves as a popular meeting place with lush greenery and flowers planted on the hill. The slope is designed as an amphitheater where people can enjoy the evening sun. It has already been used for music events, for instance. But as the snow falls, it becomes a slope that delights children and adults with a sledge or a cup of warm chocolate on the staircase.

Diagram
Diagram
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman
Courtesy of White Arkitekter + Henning Larsen Architects
Courtesy of White Arkitekter + Henning Larsen Architects

Wood became the dominant material in Stadsberget nodding to the region’s strong tradition and forrests. The entire facade is clad in larch battens mounted with high precision. Along with an extensive lighting program achieved the illusion of a bright lantern in the evening, while exuding a natural warmth during daytime. 

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

The lighting is integrated in the façade, setting light on the inside, and creating an interesting effect from the outside. 

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Piteå, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Parking Garage that Moonlights as a Sledding Slope / White Arkitekter + Henning Larsen Architects" 21 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799662/the-parking-garage-that-moonlights-as-a-sledding-slope-white-arkitekter-plus-henning-larsen-architects> ISSN 0719-8884
© Åke Eson Lindman

带有滑雪坡道的室内停车场 / White Arkitekter + Henning Larsen Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.