the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. Denmark
  5. MUTOPIA
  6. 2015
  7. Village in the Schoolyard / MUTOPIA

Village in the Schoolyard / MUTOPIA

  • 02:00 - 20 November, 2016
Village in the Schoolyard / MUTOPIA
Village in the Schoolyard / MUTOPIA, Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA

Courtesy of MUTOPIA Courtesy of MUTOPIA Courtesy of MUTOPIA Courtesy of MUTOPIA + 26

  • Architects

  • Location

    3390 Torup, Denmark
  • Area

    500.0 m2
  • Project Year

    2015
Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA

Text description provided by the architects. Village-in-the-Schoolyard is a transformation project of a private school with a twofold agenda: to improve the school’s health profile, currently among the country’s poorest,  and to create a social meeting point across age and interest for the entire local community of Torup, a renowned Danish eco-village situated in the middle of the Halsnæs peninsula, a part of the Capital Region of Denmark.

Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA

The 50% crowdfunded project has been completed with financial support from a number of foundations and Halsnæs Municipality, doubled by engagement from local businesses and community, and private contributions including pupils’ donations. The project aims at supporting the growth strategy of the Halsnæs Municipality by increasing the attractiveness of the school premises, while in the same time strengthening the qualities of the school grounds as areas for social training, outdoor activities and public life generators.

Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA

The school premises, consisting of a school courtyard in need of a new pavement and improved access to one of the buildings, along with a forecourt serving as a parking area, have been retrofitted to support their potential development as activity areas. The forecourt has been turned into a village square, while the courtyard has been turned into an outdoor classroom featuring a ramp staircase which doubles as scene to provide playful connections while supporting school related events and gatherings. 

Floor Plan
Floor Plan
Elevation
Elevation
Elevation
Elevation

The former parking area in front of the school premises has been transformed into a public space consisting of a multipurpose sports field surrounded by activity hotspots shaped like gabled houses evocative of the homely appeal of village life. The gabled houses, interconnected by a continuous fence which doubles as a bench on both in- and outside, provide protection for errant balls, and create a village within the schoolyard. 

Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA

The village houses open their doors towards the village square, inviting everybody inside into oversized themed ‘interiors’ suited for organized learning and playing activities, and impulsive usage: climb up in grandma’s cuckoo clock and jump down on the giant sofa! Welcome into Le Salon where you can try out the picture frame climbing wall! Join us at The Open House, where all the windows and doors are open to provide multiple in-and out routes! Improve your basketball throw skills at The Tree House. If tired, take a seat in The Grand Chair and watch the passers-by, or visit The Library, a temporary library and chill out hotspot which turns into a poetry reading area during the long summer evenings!

Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA

New role-plays and social games emerge along with a wealth of associations and situations not unlike those of everyday life. This adds a new level of performativity to the central multipurpose sports field, while also enabling the co-existence of a wide variety of games and play activities. The emerging public space creates a strong connection between village and school: the school as an activity generator intensifies the ‘pulse’ of the village by adding a daily energy boost, which in turn contributes to strengthening the children’s self-image as active and visible citizens.

Courtesy of MUTOPIA
Courtesy of MUTOPIA
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Village in the Schoolyard / MUTOPIA" 20 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799658/village-in-the-schoolyard-mutopia/> ISSN 0719-8884
Courtesy of MUTOPIA

校园村落 / MUTOPIA