the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Singapore
  5. SCDA Architects
  6. 2015
  7. Seletar Park Residence / SCDA Architects

Seletar Park Residence / SCDA Architects

  • 19:00 - 16 November, 2016
Seletar Park Residence / SCDA Architects
Seletar Park Residence  / SCDA  Architects, © Aaron Pocock
© Aaron Pocock

© Aaron Pocock © Aaron Pocock © Aaron Pocock © Aaron Pocock + 14

  • Architects

  • Location

    Singapore
  • Architect in Charge

    Soo K. Chan
  • Design Team

    Malcolm McCulloch, Edward Lau, Lee Kit Hung, Lilian Dirgantoro, Steve Kan, Ivan Soh Chermink, Lois Kok, Janice Kwa, Wahyuni Kurniawati
  • Area

    24440.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Developer

    Asplenium Land Pte Ltd
  • Main Contractor

    Rich-Link Construction Pte Ltd
  • Structural Engineer

    WEB Structures Pte. Ltd.
  • M&E Engineer

    Bescon Consulting Engineers Pte Ltd
  • Quantity Surveyor

    Rider Levett Bucknall Pte. Ltd.
  • More Specs Less Specs
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. A meaningful engagement with nature was the driving thought behind the conceptualization of Seletar Park Residence. Upon arrival at the site, the entrance is lined with mature rain trees, greeting the visitor almost ceremoniously before the space extends onwards to open into a clearing embraced by the surrounding terrain. This theme is recurring and impressed – preserved in the design to create a home that first welcomes and lateroffers experiences with nature. Providing a backdrop of simple elegance, the fine edges and sharp lines of the rectilinear forms break down the massing of the blocks while offering a textured fabric through repetition of frames, sun-shading ledges, façade fins and trellises. Rigorous in its application, this fabric lines the site boundaries, forming a canvas onto which a central landscaped court is strongly expressed.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
Plan
Plan
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

To create intimacy in the vast court, the ground plane is separated into two, one of which is sunken and leads down into the basement level via a set of landscaped stairs. The main pool is placed on the higher plane, creating a reflecting vista towards the feature clubhouse, which is furnished for the residents’ enjoyment.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
Section
Section
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The water element then breaks down into cascading pools in the sunken half, with large planters interspersed to appear as floating landscapes, and culminates in a tranquil reflective pool and shaded court shared with the other communal facilities of the clubhouse. Spatially, each apartment is provided with a balcony or private enclosed space stretching across the entire length of the unit, thus extending the interiors to the outdoors. These intermediate spaces are finished in timber, allowing the palette of natural materials and colours to flow from private to communal spaces. The interaction of the living spaces with the lush gardens and water courts engenders a sensuous engagement with the elements, resulting in a calming, peaceful environment.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Seletar Park Residence / SCDA Architects" 16 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799524/seletar-park-residence-scda-architects/> ISSN 0719-8884