the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. UAU collectiv
  6. 2016
  7. CASA MKAC / UAU collectiv

CASA MKAC / UAU collectiv

  • 05:00 - 17 January, 2017
CASA MKAC / UAU collectiv
CASA MKAC / UAU collectiv, © Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

© Philippe van Gelooven                 © Philippe van Gelooven                 © Philippe van Gelooven                 © Philippe van Gelooven                 + 63

© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

Text description provided by the architects. With a particular predilection for the modernist style, Massimo Pignanelli found the perfect house for his young family in Hasselt. The single-family house right outside the city centre of Hasselt was built in the early sixties in a structure of concrete beams and columns filled with non-bearing wall elements. This constructive principle grants the house a sleek, sober and balanced look. The balanced architectural concept needed to be refreshed to contemporary standards, though. The characteristic construction was kept during the renovation which transformed both the existing property and the new spaces together into a consistent whole.

© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven
Site Plan
Site Plan
© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

Following the program of demands, an extension was created to the building which is fully in function of multipurpose rooms for the young family and the demand for a practice area. The embedding of the house in the surrounding green is emphasised because the extension is immersed in the landscape. The large patio here forms the connecting element towards the garden and ensures that new and old are disconnected. Together with the vide in the entrance hall, an airy house is created with a lot of light and view of the surrounding green. The green character of the environment with a unique view therefore provided the incentive to organise the living area on the upper floor. The versatile character of the practice area in the basement is also done full justice because of the vide as a connection with the garden.

© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

The original and iconic vertical sectioning was respected by designing the extension under the level of the existing concrete framework of the upper floor. Inside the framework an ingenious filling is realised with alternating slanted, deeper and flush planes. Round lines subtly appear in the façade and later also in the various details in-house. The whitewashed brick outer walls combined with black windows and doors create tranquillity and accentuate timelessness. The combination of carrara statuario marble, white concrete floors and white walls continues the calm atmosphere inside throughout the house. The contrasting black marmo nero marquino creates a sober look. The characteristic house got an upgrade, as it were, to modern comfort and this of course with respect for the original concept.

© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan
© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

View the complete gallery

Cite: "CASA MKAC / UAU collectiv" 17 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799221/casa-mkac-uau-collectiv/> ISSN 0719-8884