the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. CHORDstudio
  6. 2016
  7. Power Lane House / CHORDstudio

Power Lane House / CHORDstudio

  • 21:00 - 11 November, 2016
Power Lane House / CHORDstudio
Power Lane House / CHORDstudio, © David Yeow
© David Yeow

© David Yeow © David Yeow © David Yeow © David Yeow + 34

  • Architects

  • Location

    Sydney, Australia
  • Architect in Charge

    Amy Clark
  • Area

    255.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • CHORD studio team

    Amy Clark, Rutger Pasman, Ooi Wei Yap
  • Structural Engineer

    Dennis Bunt Consulting Engineers
  • Civil engineer

    AT&L Civil Engineers
  • Building Certifier

    Malouf Building Consultants
  • Contractor

    Sydland Constructions
  • More Specs Less Specs
© David Yeow
© David Yeow

Text description provided by the architects. Power Lane House is an upper level extension to a heritage family home in the inner coastal suburbs of Sydney and includes a rear laneway garage. The growing family wanted a space for the parents to retreat and additional storage for their large collection of outdoor sporting goods.

© David Yeow
© David Yeow

The Challenge
The design challenge was to create additional space whilst maintaining and celebrating the authenticity of the original heritage house, particularly as viewed from the front street. Additionally, the owners wanted the garage at the rear to ‘tie in’ with the new upper level extension and for light and sun exposure to be a priority throughout the property.

Ground Floor
Ground Floor
Upper Floor
Upper Floor

CHORDstudio Principles
Along with addressing the client’s brief, we believe a project should consider the context of the site and contribute to the neighbourhood character in a meaningful way. This was achieved by considering and responding to views from multiple points around the site that included the front street, side laneway, rear laneway and rear commercial shopping strip as unique opportunities.

© David Yeow
© David Yeow
© David Yeow
© David Yeow

The Resolution
The challenge was resolved by creating a habitable upper level structure for the extension which sits behind the ridgeline of the existing heritage house and angles away from the street, effectively obscuring its view from the front. Additional space is created under the new roof, and adequate ceiling height is achieved, by folding the ridgeline towards the backyard. The same ridgeline is picked up again on the garage to create continuity between the two new built forms. The garage wall which faces the house is angled back as if it is looking up at the new extension, further enhancing the connection between the two new forms. By minimising overshadowing, the form of the garage addresses the client’s wish to maintain light and sun exposure in the pool and outdoor entertaining areas and maintains enough storage area for the outdoor sporting equipment including five sea kayaks.

© David Yeow
© David Yeow

The structural design continues the design intent to separate the new from the old with a steel portal frame which sits over the top of the existing house, not touching any of the existing walls.

© David Yeow
© David Yeow

The interior design of the upper retreat captures light and sun by peeling the roof back to expose a deck and large windows. The retreat can open to create one large space which includes a deck, lounge and sleeping area and close by using large sliding doors to restrict the early morning sunlight in the sleeping area.

© David Yeow
© David Yeow

Light and connection to the outdoor world continues in the ancillary spaces where a double skylight sits over the hallway and is fed into both the hall and adjacent bathroom by folding a timber bulkhead on itself. The bulkhead runs north­/south along the ridgeline, directing light, holding services and as the carpenter on site described it, “looks a bit like a kayak”.

© David Yeow
© David Yeow

View the complete gallery

About this office
CHORDstudio
Office
Cite: "Power Lane House / CHORDstudio" 11 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799211/power-lane-house-chordstudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.