Hekerua Bay Residence / Archimedia

Hekerua Bay Residence / Archimedia

Hekerua Bay Residence / Archimedia - Windows, Stairs, Beam, SteelHekerua Bay Residence / Archimedia - WindowsHekerua Bay Residence / Archimedia - ChairHekerua Bay Residence / Archimedia - Image 5 of 19+ 19

Auckland, New Zealand
  • Architects: Archimedia
  • Area Area of this architecture project Area :  390
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
    Photographs : Patrick Reynolds
  • Other Participants : Canam Construction, Ormiston Associates, Green Group Ltd, eCubed Building Workshop, Lindsay Mackie, Surya Fullerton, Jonathan Boersen, Boffa Miskell
  • Architect In Charge : Lindsay Mackie
  • City : Auckland
  • Country : New Zealand
More SpecsLess Specs
Hekerua Bay Residence / Archimedia - Waterfront, Coast
© Patrick Reynolds

Text description provided by the architects. The site is an elevated promontory above a rocky cove at the western entrance to a double bay on Waiheke Island in Auckland’s Hauraki Gulf. The site slopes north-east toward a reef and sandy beaches opposite.

Site Plan

The house is a collaboration with the Client, an engineer with meticulous attention to detail, who owns a winery on the island. His sensibility for materials is directed by his Cypriot heritage and the sensory experiences founded in his Mediterranean culture. His brief was a single line instruction to enhance the experience of the occupants. 

Hekerua Bay Residence / Archimedia - Windows, Facade
© Patrick Reynolds

As a structural engineer he has an affinity with concrete and in situ concrete was defined as the core material for the structure.  The Client sourced travertine, remembered from his childhood that matched the colour of the beaches across the bay and the clay-coloured sandstone of nearby island cliffs. 

Floor Plan
Section

The curved concrete forms resonate with the early 20th century gun emplacements that dot the margins of the Hauraki Gulf - rudimentary, part buried, part exposed, partly anchored, partly projecting from the land.

From these four posits - a specific material sensibility, an engineered concrete shell structure, the inclined topography of the place and the forms of the old concrete buildings nearby - the house emerged. 

Hekerua Bay Residence / Archimedia - Windows, Stairs, Beam, Steel
© Patrick Reynolds

The site is rebuilt as a series of platforms for living, aligned with the oblique contour, with a cubist pool of water part embedded, part exposed on the west edge. 

The master suite, a reading room, a second guest suite and a studio are suspended above these platforms. Between them they create a stage for human interaction. This stage opens and closes to the exterior entirely, combining with the terraces and the pool to create a continuous surface bridging inside and out.

Hekerua Bay Residence / Archimedia - Chair
© Patrick Reynolds

The east and west elevations most clearly articulate the separation between site and superstructure and the single continuous line that traverses the outer edges of the concrete shells. 

Hekerua Bay Residence / Archimedia - Lighting, Windows, Glass, Facade
© Patrick Reynolds

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hekerua Bay Residence / Archimedia" 14 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798986/hekerua-bay-residence-archimedia> ISSN 0719-8884
© Patrick Reynolds

Hekerua Bay Residence / Archimedia

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.