House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - CoastHouse in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Image 3 of 27House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Windows, CoastHouse in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Facade, WindowsHouse in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - More Images+ 22

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The detached houses at Praia do Estoril are located in a privileged area in Sal-Rei, Boavista Island, Cape Verde. The location is excellent due to the great proximity to the city centre – within a few minutes walking distance –and the direct access to the magnificent beach and the dunes of Praia do Estoril.

Model

The residential project consists of 18 detached houses, creating a small residential area located in the middle of an alley connecting the houses directly to the seafront promenade of Sal Rei and to the beach.

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Windows, Facade
© Nuno Almendra

The units have two or three bedrooms and a courtyard. The walls surrounding the courtyards provide a private and intimate atmosphere, as well as a protection from the wind and the sand from the beach.

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Windows, Coast
© Nuno Almendra

Each unit has two floors. The common areas are located on the ground floor, with a spacious kitchen and living room area. The living rooms, depending on the type of house, open directly to one or two porches that create a relation between the interior of the house and the outside area. The window’s framework and its deep opening allow an almost complete connection with the exterior, reinforcing this relation. The porch along the house is an exterior lounge area with shade, protecting the interior of the house from the direct sunlight and the occasional rain.

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Image 16 of 27
© Nuno Almendra

In the upper floor, is the private area of the house, with the bedrooms and the two bathrooms. The bedrooms and the bathrooms open to a balcony, protected from direct sunlight, creating a relation with the surroundings and the sea.

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Image 3 of 27
© Nuno Almendra

The house’s main yard has a garden area with local plants, that are easy to maintain, and a swimming pool.

Section

The finishing of the houses is simple and informal. The paving is made of weak concrete, the walls and the ceilings are plastered and painted in white and the aluminium frameworks are lacquered in matt white. The concept of the house was designed to reflect the casual and relaxed living of a beach house.

House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos - Windows
© Nuno Almendra

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Estoril Beach / José Adrião Arquitectos" 08 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798927/house-in-estoril-beach-jose-adriao-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.