the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Matt Fajkus Architecture
  6. 2016
  7. Bracketed Space House / Matt Fajkus Architecture

Bracketed Space House / Matt Fajkus Architecture

  • 11:00 - 8 November, 2016
Bracketed Space House / Matt Fajkus Architecture
Bracketed Space House / Matt Fajkus Architecture , © Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

© Charles Davis Smith © Spaces & Faces Photography  © Spaces & Faces Photography  © Charles Davis Smith + 30

  • Project Manager

    Travis Cook, Jayson Kabala
  • General Contractor

    Brodie Builders
  • Interior Designer

    Joel Mozersky Design
  • Landscape Designer

    Open Envelope Studio
  • More Specs Less Specs
© Spaces & Faces Photography
© Spaces & Faces Photography

Text description provided by the architects. Incorporating the site’s dynamic landscape into the daily life of its residents, the Bracketed Space House is designed as a meaningfully-framed procession through the property with nuanced natural lighting throughout. A continuous and jogging retaining wall from outside to inside embeds the structure below natural grade at the front with flush transitions at its rear facade. All indoor spaces open up to a courtyard which terraces down to the tree canopy, creating a readily visible and occupiable transitional space between man-made and nature.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith
Site + Main Level
Site + Main Level
© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

The courtyard scheme is simplified by the common and private wings - connected by a glass dining “bridge." This transparent volume also visually connects the front yard to the courtyard, clearing for the prospect view, while maintaining a subdued street presence. The staircase acts as a vertical “knuckle,” mediating shifting wing angles while contrasting the predominant horizontality of the house.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

View the complete gallery

Cite: "Bracketed Space House / Matt Fajkus Architecture " 08 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798916/bracketed-space-house-matt-fajkus-architecture/> ISSN 0719-8884
© Charles Davis Smith

美国空间住宅 / Matt Fajkus Architecture