the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. WMR Arquitectos
  6. 2015
  7. Grove Houses / WMR arquitectos

Grove Houses / WMR arquitectos

  • 10:00 - 22 November, 2016
  • Translated by Lorena Quintana
Grove Houses / WMR arquitectos
Grove Houses / WMR arquitectos, © Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 14

  • Architects

  • Location

    Pichilemu, Chile
  • Architects in Charge

    Felipe Wedeles, Macarena Rabat, Jorge Manieu
  • Project Area

    270.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborator Architect

    Enrique Gastalver
  • Project Area House A

    145 m2
  • Project Area House B

    125 m2
  • More Specs Less Specs
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. The commission is from two young surfer brothers with the need to build a house for each in an area where the sea views are favored for both houses.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The idea is to generate narrow volumes to open views of the neighboring sites behind and each other.

Elevations
Elevations

Seeking height to see the wave from the inside, the houses rise from the ground level with a wooden structure with stilts in an area, and a concrete base in another.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Sliding partitions allow to separate or join the master bedroom with the living-dining area, achieving greater breadth to the spaces.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

A terrace on the roof takes advantage of the view of the waves.

Elevations
Elevations

The views to the north and south are closed, to achieve privacy within the spaces.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

A simple materiality was considered (wood, forest area) and local labor (very cheap). The structure is made of black pinewood. The interior finishes of the walls and ceilings are 1"x8" natural color pine, and floors in 1"x2" tongue and groove pine also natural color, with vitrification. The wood deck terraces are made of vitrified cypress. The completion of the exterior 1"x8" pine wood walls is impregnated and dark oak color.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

View the complete gallery

About this office
WMR Arquitectos
Office
Cite: "Grove Houses / WMR arquitectos" [Casas Grove / WMR Arquitectos] 22 Nov 2016. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/798904/grove-houses-wmr-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.