Tagore 8 / SCDA Architects

Tagore 8 / SCDA Architects

© Aaron Pocock© Aaron Pocock© Aaron Pocock© Aaron Pocock+ 13

  • Architects: SCDA Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  26000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Aaron Pocock
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Mapei
  • Developer:Chiu Teng 8 Pte Ltd
  • Main Contractor:Chiu Teng Enterprises Pte Ltd
  • Structural Engineer:KTP Consultants Pte. Ltd.
  • M&E Engineer:KTP International Pte Ltd
  • Quantity Surveyor :Langdon & Seah Singapore Pte. Ltd.
More SpecsLess Specs
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. Tagore 8 is multi-user light industrial factory located in Tagore Industrial Estate.The main generating concept of the project lies in a continuous driveway and ramp which spiral up the centre of the building, providing vehicular access to each individual factory unit. This circulation path becomes the main organizing device, both horizontally and vertically, around which all the primary spaces are arranged. A large central landscaped courtyard is located in the centre of the factory to provide lighting and ventilation to the inward facing units.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Each factory floor is six meters in height. In order to achieve a minimum vehicular ramp length, the factory is bisected into two wings, each wing offset sectionally by three meters. The central ramp negotiates this reduced height difference and is integrated into the driveway loop therefore reducing circulation areas and optimizing saleable area efficiency.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Each factory unit has a six meter high space and selected units are designed with a loft style mezzanine that overlooks the factory floor.

Typical Plan
Typical Plan

The main elevation is articulated by vertical aluminum sunshade fins that generate a sequential rhythm on the floor-to-ceiling glazed curtain wall façade. This rhythmic backdrop of glass and fins is intermittently punctuated and juxtaposed by balconies that form a compelling visual counterpoint. The ground floor shop-front units are recessed, fully glazed and back mullioned to create a transparent datum onto which the volume of the upper floors appears to float. The roof of the building is capped with a deep projecting eave that creates a sharp profile to the façades

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tagore 8 / SCDA Architects" 03 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798649/tagore-8-scda-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.