All
Projects
Products
Events
Competitions

VPVC Office / DRAA

VPVC Office / DRAA

© Felipe Camus © Felipe Camus © Felipe Camus © Felipe Camus + 17

Vitacura, Chile
  • Architects Authors of this architecture project Felipe Camus
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Ignisterra
  • Architects in Charge

    Nicolas del Rio, Felipe Camus
  • Collaborator

    Magdalena Besomi
  • Constructor

    FyG
More Specs Less Specs
© Felipe Camus
© Felipe Camus

Text description provided by the architects. The VPVC office is a project commissioned to solve the demanding layout for a new bureau of lawyers, located in a single 500 sqm story of a translucent curtain-wall building with a single central circulation core in Santiago. Our proposal resulted the winner in a private competition.

© Felipe Camus
© Felipe Camus
Plan
Plan
© Felipe Camus
© Felipe Camus

The programme requested contemplated allocating 23 individual lawyer’s offices, 4 secretaries, accountants, interns and an area of services. As it is commonly arranged there are different hierarchies which are depicted by different office sizes. Nonetheless we opted to organise this array towards the external perimeter (natural illumination) and connect every room with the rest of the office by a public continuous aisle, which was designed alongside a 45 metre lineal wood shelve. The built-in quality cabinet contains archives and consultation books, and is fully designed in Lenga, a highly regarded FSC timber from Patagonia. In order to avoid a locked-in feeling common from deep plan layouts, we opted for translucent layers towards the centre, and in every aisle there was an open end reaching the building facade which allows for a continuous relation with the exterior and the pass of the day and light.

© Felipe Camus
© Felipe Camus

The material palette was carefully overseen to avoid the multiple finishings portrayed by the technical units, therefore we limited the colours to the extensive use of Lenga in corridors, specific ceiling areas and some furniture, whereas we used a crispier finishing such as stainless steel and glass as a counterpoint in frames and partition walls.

© Felipe Camus
© Felipe Camus

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Vitacura, Santiago Metropolitan Region, Chile

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VPVC Office / DRAA" 04 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798625/vpvc-office-draa/> ISSN 0719-8884
© Felipe Camus

VPVC 律师办公室 / DRAA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.