the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. India
  5. Rahul Deshpande and Associates
  6. 2013
  7. Valpoi Busstand and Community Hall / Rahul Deshpande and Associates

Valpoi Busstand and Community Hall / Rahul Deshpande and Associates

  • 22:00 - 1 November, 2016
Valpoi Busstand and Community Hall / Rahul Deshpande and Associates
Valpoi Busstand and Community Hall / Rahul Deshpande and Associates, Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

Courtesy of Rahul Deshpande Courtesy of Rahul Deshpande Courtesy of Rahul Deshpande Courtesy of Rahul Deshpande + 24

  • Client

    Goa State Infrastructure Development Corporation (GSIDC)
  • HVAC consultant

    M/s R.S kulkarni
  • Electrical consultant

    Castellino Engg Consultants
  • Acoustic consultant

    V.N Purandare
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

Text description provided by the architects. Government of Goa proposes to construct a multi-utility public building in Valpoi, a small town in the Western Ghats. It had to include a Bus Stand, a Community Hall and a Children Park with a Jogging track. The Building complex required to be maintenance free and in low budget, with all units independent in their operations, function and administration.Valpoi being nestled in the magnificent Western Ghats is often frequented by an army of hovering clouds that carry with them an armour of lightning and thunder. The design aspires to capture this wonder of nature.

Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

Valpoi faces an annual rainfall of 200 inches from June to October. The design evolved in response to the brief and the climate. The plan therefore is Compact, less Porous, yet Open in its attitude, well ventilated and adequately lit.

Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

The triangular exposed laterite walls masquerading as mountains in the landscape, gives a sense of direction to the visitor and his eye, being sheltered by an overpowering yet graceful metal clad roof which floats as a cloud, at times teases to express itself as a stroke of lighting. A deliberate attempt to create an illusion of suspension and lightness, is pulled off through a series of eloquent cantilevering roofs and unattached walls.

Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande
Plan 2
Plan 2

The Bus stand is an independent entity boasting with its wide entry and exit, 10 parking bays and 9 idle parking. Its plan is commuter friendly, spacious and open. It provides for shops, waiting areas, toilets and drivers rest areas. The overwhelming roof shelters the buses and commuters from the scorching heat and the fury of rains. The Security House and the Toilet block though separate units blend into the fabric of design.


Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

The Community Hall 
“The journey is more important than the destination”- precisely the notion of the design. Through a labyrinth of laterite wall passages you reach the Community hall welcoming you with its vastness and silence. The decor is minimal, the lighting cleverly restrained and space wonderfully sublime.

Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

The Children Park 
Tucked away in the west end of the site the Children’s park is a contrast in its attitude. The colours clash against themselves fabricating an intentional chaos. The play equipment compliments the chaos as “Child’s Play”. A well leveled and paved walkway meanders around the play area and the orchard, which when walked on surprisingly covers half a kilometer, qualifying it to be Joggers Park too.

Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

Product Description. Roof sheet of TATA, Bluescope make is the principle material used in the project. Flexibility in usage of the material and the graceful silver colour resembling as a floating cloud, at times teases to express itself as a stroke of lighting, over the triangular exposed laterite walls masquerading as mountains in the landscape.

Courtesy of Rahul Deshpande
Courtesy of Rahul Deshpande

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Rahul Deshpande and Associates
Office
Cite: "Valpoi Busstand and Community Hall / Rahul Deshpande and Associates" 01 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798500/valpoi-busstand-and-community-hall-rahul-deshpande-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Rahul Deshpande

印度瓦尔波伊公交车站及社区大厅/ Rahul Deshpande and Associates