the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Liag Architects
  6. 2015
  7. Villa M House / Liag Architects

Villa M House / Liag Architects

  • 10:00 - 2 November, 2016
Villa M House / Liag Architects
Villa M House / Liag Architects, © Ben Aarts
© Ben Aarts

© Germano Borrelli    © Ben Aarts © Ben Aarts © Ben Aarts + 18

© Ben Aarts
© Ben Aarts

Text description provided by the architects. LIAG has designed a sustainable residential villa for a private client. The design consists of a distinct framework, finished in Western Red Cedar cladding, that contains the different functions of the building. 

© Ben Aarts
© Ben Aarts

The kitchen and swimming pool form two volumes that protrude out on either side of this framework. In the front yard the main volume floats above a rising landscape of Marram grass. The facade takes a step back to create space for a breakfast patio with a grand view of the inland shipping in the ever-busy canal. The terrace at the rear forms an extension to the living room, connected via expansive glazed sliding doors.

© Germano Borrelli
© Germano Borrelli

Through the use of mobile hanging cabinets in the form of room dividers the villa has a wide variety of options for interior transformation, giving it variable arrangements and atmosphere. This way the kitchen can be completely separated from the living area but also connected to serve as an open kitchen. The same goes for the study room. It can be part of the living area to create a vast open space, or can be separated when required.

© Ben Aarts
© Ben Aarts

Parking is made easy and convenient by creating a carport underneath the main floor to allow direct access to the house. The lower floor accommodates a cinema, storage areas and guest bedrooms.

© Germano Borrelli
© Germano Borrelli

The heating and cooling is provided by an Aquifer Thermal Energy Storage system. The villa has demand-controlled ventilation. The swimming pool has a separate heating installation using a heat pump system. The villa is also designed with 78 solar panels on the roof for a sustainable supply of electricity. By giving them a 10-degree angle the panels are not visible from the street.

© Ben Aarts
© Ben Aarts

View the complete gallery

Cite: "Villa M House / Liag Architects" 02 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798368/villa-m-house-liag-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments