the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. South Korea
  5. JMY architects
  6. 2015
  7. Sinsa-dong Office Complex / JMY architects

Sinsa-dong Office Complex / JMY architects

  • 20:00 - 31 October, 2016
Sinsa-dong Office Complex / JMY architects
 Sinsa-dong Office Complex  / JMY architects, © Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

© Joonhwan Yoon © Joonhwan Yoon © Joonhwan Yoon © Joonhwan Yoon + 16

  • Architects

  • Location

    Sinsa-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
  • Architect in Charge

    Jaemin Yoon
  • Design Team

    Kwangjae Ryu (Team Manager), Hyukhyu Shin, Hyejin PARK, Jinsoo Kim, Seongmin Lee, Yeonjung Lee, Eunji Choi, Wihwan Choi
  • Area

    64.36 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborator

    MOA Structure Engineers, M:HL Consulting, Daewon Pobis
  • Construction

    Jarchiv Construction
  • Client

    MEDIA EN MESSE
  • More Specs Less Specs
© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

1. Ugly-looking Ground

The trapezoid shaped, irregularly pentagonal ground located in an urban residential district is a commercial lot in a small area (282m2). With road reduction and difficulties of parking and entry due to the restricted diagonal line (Due North Slant Line for Daylight and Diagonal Plane Control by Street Width) and narrow entrance (3m width), its application for any purpose other than a house will be difficult.

Site Plan
Site Plan
Floor Plans
Floor Plans

2. Poor Residential Environment in an Exclusive Residential District

Despite the proliferation of small scale qualitative development of nearby Garosu-gil, which is the leading shopping district in Seoul, the urban development and architectural status of the area is slow and poor. With narrow and irregular road and ground formation, increasing land price and old houses, unclear type of housing, parking difficulty and awkward skyline, the area looks like other decaying old downtown area, and the land is surrounded by houses.

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

3. Limited Development Potential

- Legal restriction: The ground is restricted by Due North Slant Line for Daylight on two sides and Diagonal Plane Control by Street Width on two sides, and thus it will be difficult to secure road reduction and parking space.

- Limitation of construction cost: Unreasonable demand by the owner, limitation of construction cost and limitation of technology make the development difficult.

- Difficulty of construction: Complaints by nearby households and narrow road of 3m width make construction difficult.

Diagram
Diagram

4. New Alternative Plan as the Composite Residential/Commercial/ Business Space

To resolve the limitations, three factors are suggested as the direction of this project: extremeness, compositeness and connectivity.

Extremeness: Attainment of maximum space with minimum construction cost, maximum opening with minimum opening, simpleness and complexity, roughness and neatness, reversal of legal restriction (attainment of external space on each floor), and deep basement space (6m ceiling height)

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon
Sections
Sections

Complexity: Composite residential, commercial and business plan

Connectivity: Vertical connectivity with sky and horizontal connectivity with surrounding context. Since the main function is the business facility, the concrete double skin will be installed in the low part (up to the third floor) to be horizontally isolated from the neighbor, and the space between the concrete and door/window skin is used for vertical connectivity (light, wind and rain penetration) with sky. The top part (4th ~ 6th floor) without the alternative is opened as much as possible so that it is horizontally connected to the distant view while the external space of the floor side, which becomes narrower due to the slant line restriction as it goes upward, is vertically connected. The programmed connectivity is connected or separated in the order of commercial, business and residential function from bottom to top.

© Joonhwan Yoon
© Joonhwan Yoon

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: " Sinsa-dong Office Complex / JMY architects" 31 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798251/sinsa-dong-office-complex-jmy-architects/> ISSN 0719-8884
© Joonhwan Yoon

首尔新沙洞办公综合体 / JMY 建筑事务所