the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Spain
  5. Vázquez Consuegra
  6. 2007
  7. Atelier VC / Vázquez Consuegra

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Atelier VC / Vázquez Consuegra

  • 13:00 - 24 November, 2016
Atelier VC / Vázquez Consuegra
Atelier VC  / Vázquez Consuegra, © Fernando Alda
© Fernando Alda

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 29

  • Architects

  • Location

    Calle Dos de Mayo, 6, 41001 Sevilla, España
  • Architect in Charge

    Guillermo Vázquez Consuegra
  • Area

    680.0 m2
  • Project Year

    2007
  • Photography

    Fernando Alda
  • Technic Architect

    Marcos Vázquez Consuegra
  • Collaborators

    Jorge Vázquez Consuegra, Eduardo Melero. Ignacio Gonzalez.
  • Structure

    Edartec. Eduardo Martinez Moya
  • Services

    Ingenieros J.G.
  • More Specs Less Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The building is part of a group of houses built in the eighteenth century in the district of Arenal, outside the ancient city walls, facing the medieval shipyards and next to the river Guadalquivir. Consisted of two floors and mezzanine, while the lower destined to storage, the higher to owner’s house.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The house aim of the intervention has a very elongated, substantially rectangular plan with two long party walls called “medianeros”, and facades to Calle Dos de Mayo and Calle San Diego.

Axonometric
Axonometric

Before his recovery the house was divided into two dwellings by a thick wall parallel to the main façade and was in a state of total ruin, to which survived only his two facades. Inside the house a series of double arches supported by robust stone columns (some from Roman times) defined their internal space.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Therefore, the only constructive elements that have been incorporated into the project have been the facades, the party walls and the arches, to which the addiction of a new one replacing the old bearing wall, enabled the construction of a single space.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The key decisions can be summarized in just two: building a narrow services strip (ladder, lift, toilets, storage, etc) resting on one of the party walls; and opening a skylight overhead flooding the whole space with natural light, from the deck to the ground floor.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Natural light hence becomes the main subject that builds the interior, smooth and continuous, intimate and introverted space.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The new construction is solved with metal structure left in sight, in which pillars and lightened metal slabs define and organize the different spaces while draw a subtle and delicate calligraphy that contrasts with the presence of preexisting thick walls.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Atelier VC / Vázquez Consuegra" [Atelier VC / Vázquez Consuegra] 24 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798234/atelier-vc-vazquez-consuegra/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.