the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. The Netherlands
  5. atelier PRO
  6. 2015
  7. The Klinker Cultural Centre, Winschoten / atelier PRO

The Klinker Cultural Centre, Winschoten / atelier PRO

  • 04:00 - 28 October, 2016
The Klinker Cultural Centre, Winschoten / atelier PRO
The Klinker Cultural Centre, Winschoten / atelier PRO, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Eva Bloem © Eva Bloem © Eva Bloem © Eva Bloem + 10

  • Architects

  • Location

    Meester D.U. Stikkerlaan, Winschoten, The Netherlands
  • Architect in Charge

    Dorte Kristensen, Lisette Plouvier, Eelko Bemener
  • Interior Architect

    Lisette Plouvier
  • Area

    8125.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Design Team

    Allard de Goeij, 
André van Veen, 
Evelien van Beek
, Robert Witteman, 
Wesley Wijnands
  • More Specs Less Specs
© Eva Bloem
© Eva Bloem

Text description provided by the architects. The Klinker Cultural Centre was given a lively exterior to reflect the expressive nature of its programs. Its central location in Winschoten makes it easily accessible to the residents who can enjoy the cultural offerings of the theatre, arts centre, radio studio and library, or savour a coffee in the theatre café. In this way, residents themselves actively contribute to their city’s cultural life.

Site Plan
Site Plan

Cultural icon in Groningen region
The striking carved exterior of the centre is designed without front or back facades in order to better engage its surroundings on all sides. This also maximises and accentuates its footprint on the site, while the gentle angles of the continuous facade play with the laws of perspective and shorten visual distances. The horizontal sections, curved edges and overhangs recall 1920s Expressionist architecture in Groningen. The building anchors itself in Winschoten by echoing the morphology of its surroundings. It functions as a juncture between the small-scale buildings of the historic inner city and the larger scale of post-war developments and renovations. The adjacent city centre is characterised by double-storey masonry houses made of local Groningen clay. The reduced scale is emphasized by the horizontal bands that split and join as they move around the building. Major characteristics of the building are its richly detailed vertical masonry and deep, sloping window recesses which lend the building a strong and bold appearance. Different types of bricks were specially designed for the project and produced in traditional orange Groningen clay. The technical zones in the plinth also reflect a connection to the surroundings. The raw, brown/orange ends of the building feature CorTen steel surfaces perforated with the contours of Groningen’s landscape.

© Eva Bloem
© Eva Bloem

Façade
The main innovation is the fact that the facade is entirely sculpted from brickwork. A very specific production process enabled the use of deep reveals around the window frames. These are composed of six separate elements poured into one single structure in the factory and installed as one piece on site in front of the windows. 

Courtesy of Atelier Pro
Courtesy of Atelier Pro

The prefab facade is completely constructed without traditional sills or eaves/overhangs. Water that runs over the window frame is discharged through the drainage cavity. In principle no additional drain is necessary. In case of excessive leakage it was decided to implement gutters under every frame to reduce the risk of damage and make maintenance easier. For extra reassurance, the gutters catch excess water and drain it away through the sewage system.

© Eva Bloem
© Eva Bloem

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
atelier PRO
Office
Cite: "The Klinker Cultural Centre, Winschoten / atelier PRO" 28 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798137/cultuurhuis-winshoten-atelier-pro/> ISSN 0719-8884
© Roland Halbe

荷兰温斯霍藤Klinker文化中心/ Atelier Pro

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.