All
Projects
Products
Events
Competitions

Motorway Maintenance Centre Salzburg / Marte.Marte Architects

Motorway Maintenance Centre Salzburg / Marte.Marte Architects

©  Marc Lins ©  Marc Lins ©  Marc Lins ©  Marc Lins + 23

Salzburg, Austria
  • Architects Authors of this architecture project Marte.Marte Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Client

    ASFINAG
  • Site Area

    22121sqm
  • Enclosed space

    28658m3 (above ground), 5572m3 (underground)
  • Built-up area

    4706sqm
  • Usable area

    5100sqm
  • Construction costs

    8.3 million euros
More Specs Less Specs
©  Marc Lins
© Marc Lins

Text description provided by the architects. The design of the new motorway maintenance centre is strongly influenced by its direct access to the motorway. The centre is nestled into the sloping plain of the northwest quadrant. The entrance is located on the northwest side of the site and a flat ramp leads down to the existing underpass. 

©  Marc Lins
© Marc Lins
Plan 0
Plan 0
©  Marc Lins
© Marc Lins

The individual buildings come together to form a clearly structured complex. Four buildings serving different functions are grouped around a spacious courtyard. The deliberate use of gaps opens up visual axes with the surrounding landscape and creates exciting spatial sequences. The enclosed courtyard makes it easy to keep track of things within the centre and protects the neighbouring residents from noise. The 25-metre tall salt silos stand like towers in the middle of the complex. 

©  Marc Lins
© Marc Lins

The appearance of the motorway maintenance centre is characterized by the interplay of concrete, glass and aluminium. The building is designed as a reinforced steel structure with a minimum of static elements. The flexibility of the basic structures provides a lot of possibilities for modifications and the office wing has been furnished with lightweight walls in the interior and concrete lamella with glass windows on the façades. Plus, the open design of the centre leaves plenty of room for future expansions within the complex. The noise barriers running along the southern and western boundaries of the site to the A1 Motorway and the Freilassing Dual Carriageway have been formally integrated into the overall design of the centre. 

©  Marc Lins
© Marc Lins

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Salzburg, Austria

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Motorway Maintenance Centre Salzburg / Marte.Marte Architects" 26 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798086/motorway-maintenance-centre-salzburg-martarte-architekten/> ISSN 0719-8884
©  Marc Lins

萨尔茨堡高速公路养护中心 / marte.marte Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.