We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Matale Holiday Retreat / Thisara Thanapathy Associates

Matale Holiday Retreat / Thisara Thanapathy Associates

© Waruna Gomis   © Waruna Gomis   © Waruna Gomis   © Waruna Gomis   + 31

Matale, Sri Lanka
  • Structural Engineer:Wasantha Chandrathilake
  • Client:Sanjeewa Maddumage
  • Architect In Charge:Thisara Thanapathy
  • Assisting Architect:Nadun Saputhanthri
  • City:Matale
  • Country:Sri Lanka
More SpecsLess Specs
© Waruna Gomis
© Waruna Gomis

Text description provided by the architects. The building is positioned to create an immense enclosure of space between the building and encircling crescent of mountains across the valley.

© Waruna Gomis
© Waruna Gomis

The building is linear in form. It does not dominate the landscape, but tries to be a gentle noticeable part of it. This thin form does minimum damage to the vegetation, while allowing the sun and rain to fall on the ground. All this minimizes the damage to the ecology. By being on pillars it allows the breezes to cool the building. Timber grills used on either side of the upper level bedrooms provides ample natural ventilation. A thin metal roof with its long eaves, shades the building.

© Waruna Gomis
© Waruna Gomis

Salvaged materials are used for the building. These salvaged materials had been purchased prior to designing the building. Steel and timber grills were salvaged from a demolished factory.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The decks are out of salvaged railway sleepers. Rest of the timber was purchased from the locality. There are only two main masonry walls, except the peripheral walls of the toilets.

© Waruna Gomis
© Waruna Gomis

The building is approached via a long walkway by the side of an elongated wall. At the end of the long walkway begins a viewing deck which is perpendicular to it. This viewing deck is pierced through the building and is in the center of the vast space between the mountain range and the building enabling the user to fully experience it. This viewing deck is orientated towards a patch of paddy field, which is a significant feature of this landscape.

Elevation
Elevation

While the building tries to capture different views from the dinning room and the bed rooms, it is the extreme end of the significant deck that provides the dramatic experience of an encompassing space defined by the mountain range and the building.

© Waruna Gomis
© Waruna Gomis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Matale Holiday Retreat / Thisara Thanapathy Associates" 25 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798068/matale-holiday-retreat-thisara-thanapathy-associates> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Waruna Gomis

Matale 度假屋 / Thisara Thanapathy Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.