the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. Inhouse Brand Architects
  6. 2016
  7. Urban Man Cave / Inhouse Brand Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Urban Man Cave / Inhouse Brand Architects

  • 03:00 - 25 October, 2016
Urban Man Cave / Inhouse Brand Architects
Urban Man Cave / Inhouse Brand Architects, © Riaan West
© Riaan West

© Riaan West © Riaan West © Riaan West © Riaan West + 21

© Riaan West
© Riaan West

Text description provided by the architects. What can only be described as the ultimate “man cave”, Inhouse Brand Architects has converted the unused lounge area of a Cape Town residence into an industrial-inspired dream pad for the family’s lucky teenage boy and his friends. 

Taking into account the youngster’s various interests such as skating, surfing and socialising, the Inhouse team aimed to create a trendy, multifunctional space. The project was steered by Creative Director Aidan Hart, and Associate Director Jenine Bruce, who chose a modern industrial aesthetic for this youthful interior. 

© Riaan West
© Riaan West

Polished concrete flooring encompasses the entire room and sets the foundation for the interior scheme. More notably, a fully functional concrete skate bowl plays a major part in the design.

This impressive structure was no easy feat. Initially, the bowl was supposed to be built in a stepped down recess, but after realizing that the structure would be too unstable to support the weight of the framework, Inhouse had to come up with an alternative solution. 

© Riaan West
© Riaan West

During a six-week process, a revised plan was put into action. An entire floor level was removed; timber fins were crafted in the newfound space to create the frame; flexible plywood and polystyrene were incorporated to shape the backing; sand and rubble were used to fill the level that was taken out; and finally, cement was poured into the structure to solidify the bowl shape. 

Plan
Plan

Although the process took longer than initially planned, the end result is a deeper and more functional skate bowl - one that will most certainly keep the teen and his friends entertained for hours!

To embellish this remarkable feature, emerging South African street artist, Jack Fox, applied his signature illustrations to the walls surrounding the bowl. The celebrated artist worked without a set design and completed the impromptu artwork in a twelve-hour, non-stop operation.

© Riaan West
© Riaan West

Another striking design feature comes in the form of a grandiose, curved timber wave that cascades from the ceiling down to the floor to create an extraordinary zone for watching movies. This “wave” is crafted out of steel fins that are clad with timber and lit up with three LED strips. It is kitted out with surround sound to produce a genuine movie theatre experience.

The bar area comes equipped with a stylish black Smeg fridge and cleverly positioned surfboard rack, which is not only a functional feature but also displays the seventeen-year-old’s most prized possession. The bar itself, which measures four and a half metres, is fashioned from ground and polished concrete, perfectly matching the flooring. Clad with timber, the bar exudes a robust masculinity.

© Riaan West
© Riaan West

Next to the bar and adjacent the timber wave is comfortable booth seating. Framed with timber and upholstered in inviting shades of indigo, this nook provides an enticing ‘chill’ spot.

Industrial track lighting is installed throughout the space. Soft LEDs are embedded overhead in both the booth seating area and the timber wave, to create ambient lighting. Lastly, steel cage pendant lights are suspended over the bar and contribute to the room’s urban-like aesthetic.

© Riaan West
© Riaan West

Product Description.The skate-bowl, bar and flooring are all constructed from concrete, making it the principal material used throughout the space. The ample use of concrete allowed Inhouse to convey an industrial aesthetic that relates to the urban “man cave” interior scheme. Florstore on Trend provided the polished concrete flooring, which set the foundation for the overall look and feel of the room.

View the complete gallery

Cite: "Urban Man Cave / Inhouse Brand Architects" 25 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797932/urban-man-cave-inhouse-brand-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Riaan West

南非开普敦城市“洞穴 ”/ Inhouse Brand Architects