We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Parihoa / Pattersons

Parihoa / Pattersons

© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt+ 21

Muriwai, New Zealand
  • Area Area of this architecture project Area:  472
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2009
  • Photographs Photographs:  Simon Devitt, Jean-Luc Laloux
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Equus NZ Roofing Application: Aqua Stop, JSC - JSC Timber Decking, Jeff Armitage Wooden Floors, Wilson & MacIndoe
  • Team:Andrew Patterson, Andrew Mitchell, Luke Douglas, Grant Scurr
  • Builder:Ross Seward Builders
  • Electrical:Craig Scobie Electrical
  • Painter:PJS Painting Contractors
  • Plumber:Chris Wilson Plumbing
  • Engineer:CPG New Zealand
  • Design Director:Andrew Patterson
  • Project Architect:Andrew Mitchell
  • City:Muriwai
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. The ancient architype of The Castle as an Outpost or Fort is rarely articulated in the modern world. This New Zealand farmhouse project explores this typology by being both commanding and defensive in one form.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

There is no modification to the landscape other than the sentry of the form itself. Wind and sea spray thunders up from the ocean some 60 metres below and the form wraps around to protect a circulation courtyard from the rugged and harsh coastal environment. The resulting structure defends that same environment.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

A simple strategy of formal juxtapositions such as converging and expanding walls create varied spatial experiences throughout the form. An entry lobby is guarded by a portcullis to keep the sheep out and sections of the perimeter wall also pivot open unexpectedly.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Plan
Plan
© Simon Devitt
© Simon Devitt

The home is arranged as a series of spaces linked by way of the circulation courtyard and secret doors, discovering forms and shapes seemingly arbitrarily positioned, yet suggesting a history; a sense of transcended time. Long views across the protected courtyard end on the all persuasive horizon, moving toward the edges of the structure, the ocean and sky open up above and below, until the view’s full breadth is revealed.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Parihoa / Pattersons " 24 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797929/parihoa-pattersons> ISSN 0719-8884
© Simon Devitt

“古城堡”住宅 / Pattersons

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.