the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2016
  7. Canari House / NatureHumaine

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Canari House / NatureHumaine

  • 11:00 - 25 October, 2016
Canari House / NatureHumaine
Canari House / NatureHumaine , © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 23

  • Architects

    NatureHumaine
  • Location

    Montreal, Canada
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their primary residence, while maintaining a rental unit on the first floor. The existing part of the house, dating from the 1930s, is restored on the street side, and the attached garage is restructured to match, as well as to accommodate the new outdoor terrace perched on its roof. Topped with an angular wooden structure, this volume breaks up the perpendicular volumetry of the corner building and allows gardens to nestle into its interstices.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Large bay windows overlooking the north-facing garden bring maximum light to the living areas and show off the striking colour of the stairway. As a focal point of the interior composition, the stairway brings a warm and vibrant tone to the project. The layout of this sculptural object, playing with diagonal lines, is the central dynamic element of the Canari House. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Plan 2
Plan 2
© Adrien Williams
© Adrien Williams

A black band defines circulation through the house, all the way to the garden. The colour accents in the bathrooms, in orange and blue tones, energize the look of these confined spaces and complete the graphic composition of the project.  

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Cite: "Canari House / NatureHumaine " 25 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797910/canari-house-naturehumaine/> ISSN 0719-8884
© Adrien Williams

Canari 住宅/ NatureHumaine