the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Indonesia
  5. SCDA Architects
  6. 2010
  7. Soori Bali / SCDA Architects

Soori Bali / SCDA Architects

  • 20:00 - 22 October, 2016
Soori Bali / SCDA Architects
Soori Bali / SCDA Architects, © Mario Wibowo
© Mario Wibowo

© Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo + 23

  • Architects

  • Location

    Tabanan, Tabanan Sub-District, Tabanan Regency, Bali, Indonesia
  • Area

    22000.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. Soori Bali lies within the Tabanan Regency, one of Bali's most fertile and picturesque regions. Here, the landscape ranges from volcanic mountains and verdant rice terraces to beautiful black-sand beaches overlooking the Indian Ocean. The location provides for a complete hideaway and offers numerous quality views of the surrounding beach, ocean, mountains and rice fields. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Soori Bali was designed with the overt principle of green sustainable initiatives in mind. The project is conceived to be both climatically and socially reactive to its locale. The design responds to the notions of climate and place, and endeavors to engage the local landscape and community. The design of the resort was approached with a sensitivity to the nuances of the site setting, and thus executed with the strategy of minimal environmental impact, minimal built footprint and with local cultural practices (religious and ceremonial processions) taken into consideration.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

With an understanding that the beach is an important socio-economical aspect of the site, deliberate efforts were taken to consult and incorporate the customs and contributions of the local community within the conceptual design process. The construction methods adopted also creates training and jobs for the neighbouring villages. About 50% of the workers currently on site are recruited from the surrounding community. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

ARCHITECTURE
The resort reflects on its privileged location by adopting the predominant use of locally sourced materials, together with a careful integration of indigenous motifs, forms and elements. The result, a harmonious balance between the clean, contemporary lines of the architecture and the soothing tones and textures of the internal and external finishes and finishing. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The design of the restaurant terrace and spa facilities incorporates terracotta screens; adapted and stylized from traditional Balinese motifs. These screens generate a marked visual contrast when combined with the dark terrazzo floors and feature walls clad in dark grey volcanic lava stones, such as Batu Candi and Batu Karangasem. 

Site Plan
Site Plan

The villas are characterized by the interplay of materials which flow from the interior to exterior spaces. Smooth terrazzo walls and floors are combined with hand brushed natural timber screens, soft silk upholstery and custom designed dark stained timber furniture to form a serene internal space. The use of timber flows into the external spaces, where timber screens wrap a private bale overlooking a private plunge pool lined with Sukabumi stone. Paras Kelating, a light grey volcanic stone is applied to feature walls along the pool edge which combine with soft hues of beige and warm grey textured paint to complete the palette.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

A mixture of Villa types were sensitively designed to respond to the local climatic conditions whilst maximizing views out to the surrounding beach, sea and paddy fields. Careful consideration is given to each villa plan and its built form and details to create a comfortable, energy efficient resort style living. 

PASSIVE DESIGN ELEMENT 
The climatic parameters particular to site, sun movement and prevailing wind direction, were established to assist in the formulation of the orientation of villas and common areas, and their planning concept. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The major building orientation is toward the North-South direction. Some are tilted a few degrees to the East to incorporate the morning sun. Openings were maximized on North-South face to encourage filtered natural light into the building whilst minimizing large openings on west side to reduce heat gain during daytime. Provision of overhanging roof eaves, roof screen systems and deep ledges were employed to reduce heat from direct sunlight.

Section
Section

Operable windows are provided on at least two sides of each room plan, and on each end of the villa to encourage effective cross ventilation and to bring in natural air to the interior spaces. Cross ventilation to all room interiors would provide natural cooling and sufficient fresh air intake in room to minimize CO2 level, thus reducing the reliance on Air Conditioning Systems. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

In addition to the siting aspect and layout design of the villas, several design elements and materials were intentionally selected to control the buildings on a micro-climate level.

Provision of a 2nd layer of timer trellis on villa roof would minimize direct heat absorption to the roof itself; the actual roof incorporates additional insulation to further reduce heat gain internally. Material finishes are using “cool colors” in both the paint and stone selections to minimize the absorption of thermal energy, local materials selected naturally respond to the local climate, for e.g. Paras Kelating, Paras Kerobokan, Batu Chandi & Batu Kali for Feature Walls throughout the resort. Location of planters and position of low shrubs and taller trees would be placed to maximize wind flow through villa and common spaces, thus avoiding creation of wind barriers.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

LANDSCAPE DESIGN
The exterior hardscape and softscape designs are intended to create a seamless transition between the interior and exterior spaces, with the specific goal in preserving the natural topography. Built elements are planned to sit ‘lightly’ on the land. The selection of trees responds to both the local climate and the resort planning with tree types playing a key role in the creation of ‘shaded spaces’, private pavilions and communal areas. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Due to the relatively severe coastal conditions which exist during certain periods of the year, the landscape design also incorporates a variety of indigenous local plants and coastal 'hardy' species, for e.g. Ipomoea Pes-caprae, Scaevola Taccada, Cocos Nucifera & Cerbera Odollam. This selection identifies and responds to the need for less long term maintenance and reduced water requirements for irrigation.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Soori Bali / SCDA Architects" 22 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797839/soori-bali-scda-architects/> ISSN 0719-8884
© Mario Wibowo

苏里度假酒店,巴厘岛的新风尚 Soori Bali / SCDA Architects