We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

#5 / Studio Wills + Architects

#5 / Studio Wills + Architects

© Béton Brut © Béton Brut © Béton Brut © Béton Brut + 26

  • C&S Engineer:Civil and Geotechnical Associates
  • Quantity Surveyor:BKG Consultants Pte Ltd
  • Builder:TIM Contracts Pte Ltd
  • Carpenter:Sin Hiap Chuan Wood Works
  • Architect In Charge:Ng William
  • Design Team:Ng William, Wu Shan Yat
  • Civil Engineer:Civil and Geotechnical Associates
  • Structural Engineer:Civil and Geotechnical Associates
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Béton Brut
© Béton Brut

Text description provided by the architects. The site faces a major thoroughfare, is flat and non-descript. Maximized to its permissible building volume, this can be a potentially over-sized house for a family of 4 (parents and teenage daughters) and their 2 helpers. The strategy of fragmentation was thus adopted to fragmentize the volume into comprehensible parts.

Floor Plan
Floor Plan

In order to accommodate a sizeable lap pool of 3 meter width along the side garden, the building had to be set-back by an additional 1 meter beyond the 2m building set-back line. This was considered to be undesirable due to the reduced building foot-print. Resolution was found by a shift of 1 meter back to the 2m building set-back line, in the upper levels, to regain the otherwise reduced building footprint.

© Béton Brut
© Béton Brut

This strategy was adopted in the making of the PLANS, SECTIONS and ELEVATIONS resulting in multiple 'gaps', between wall and roof planes, for light and ventilation. Roof planes were further tilted away from the western sun in order to shelter the interior spaces from the tropical heat and look to the distant whilst escaping the prying eyes of its immediate neighbors. 

Section
Section

Shades of grey, contrasting materials and textures and lighting quality were appointed across the entire section of the building to accentuate the fragments and heightens one’s experience of the entire house which oscillates between light and shade, open and enclosed, expansive and compressive spatial qualities.

© Béton Brut
© Béton Brut
Diagrams
Diagrams

#5 was a study in the making of tropical living spaces, in a dense urban environment, that is at once open yet private.

Product Brief:
Reinforced concrete (RC) - The roofs constructed in reinforced concrete and finished with a coat of paint, similar to the walls, give expression to a series of ‘shells’ that defines the enclosure and ‘one-ness’ to the entire house.

© Béton Brut
© Béton Brut

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "#5 / Studio Wills + Architects" 31 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797740/number-5-studio-wills-plus-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Béton Brut

#5 住宅 / Studio Wills + Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.