the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Spain
  5. El Equipo Creativo
  6. Blue Wave Bar / El Equipo Creativo

Blue Wave Bar / El Equipo Creativo

  • 02:00 - 22 October, 2016
Blue Wave Bar / El Equipo Creativo
Blue Wave Bar  / El Equipo Creativo, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 14

  • Architects

  • Location

    08039 Barcelona, Spain
  • Author Architects

    Oliver Franz Schmidt, Natali Canas del Pozo, Lucas Echeveste Lacy
  • Collaborators

    Néstor Veloso, Anna Martínez, Cristòfol Tauler, Anna Serra, Savina Radeva, Cristina Huguet
  • Lighting Design

    ARTEC3
  • Contractor

    OHL
  • Interior Design

    Vintage Concept
  • Installation Engineer

    IMPLANTA Arquitectura
  • Client

    Marina Port Vell, Salamanca Group
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. Located at the water’s edge in the Barcelona Port, the interior recreates a wave about to break, embracing the costumers in a marine atmosphere full of reflections and shades.

Ground Floor
Ground Floor

Briefing and Concept

We were asked to create a space where you could savour some cocktails in an elegant atmosphere while enjoying the virtues of its location by the water’s edge at the OneOcean Club Port Vell yacht area in Barcelona. The building hosting the Blue Wave Cocktail bar has a particular morphology: a long tube form, with its longest facade facing the water, covered with a white lattice enclosure that creates a play of light and shadow at dawn.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The Cocktail Bar

The design of the cocktail interior is conceived as a wave. A wave before breaking creates an embracing tube that generates an aquatic, dynamic and unitary space yet filled with reflections and shades. The vertical water wall spills out, becoming something else, like sea foam. Sunset light breaks into golden pieces floating over the water.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

To recreate the wave feeling in the interior we used tiny and reflective elements. The usage of one single material on floors, walls and ceiling unifies the space and strengthens the wrapping sensation of our particular wave. Ceramic tile was the right choice for the preceding qualities and its relationship with the Mediterranean architecture. All ceramic tiles were designed specifically for the project and handmade by a local business of ceramic artisans.

Pavement
Pavement

The color range goes from deep blue to white, incorporating the white concrete lattice façade of the building as a finishing of the blue space, like the foam to the wave. Golden elements recall the sun reflections on water.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Terrace

Located at the northern part of the cocktail bar there is a wide terrace. Conceived as a Mediterranean cove, a space of transition between a vegetal, wooded zone and the sea, its stepped topography creates different spaces. A place that invites you to relax, listen to the sea and stare at the horizon.

Section
Section

The wood pavement generates a topography of different levels. It creates a platform hosting the VIP zone and stands out as the back of the benches, where the Mediterranean vegetation shows and helps us draw the limit of our cove, creating a certain degree of privacy for the area .

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The lower marble tables have an irregular shape and appear like pebbles on the sand once the wave has broken.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Space, Distribution, Materials and Details

The rectangular and long space of the cocktail bar is organized in a very clear way, with its two short opposite sides open to the entrance area and terrace, and the bar placed in a parallel way to its longest façade.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The glazed façade allows opening and connecting the interior space to the exterior, this way adding the white lattice of the existing building as part of our wave.

The wave continues its curl through the floor, wall and ceiling and takes form through the use of reflective materials, shiny and blueish, such as ceramic tiles, marble slabs, metals and glass. These materials, organized in surfaces and panels, help us create the patchwork of support elements behind the bar, with the bottle display as one of its main features.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The bar is part of the wave, and it is conceived as one more of the marble slabs. But in this case it is hung from the ceiling and floats gently in the middle of the space. On its opposite ends the bar turns into a table around which clients can be.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
El Equipo Creativo
Office
Cite: "Blue Wave Bar / El Equipo Creativo" 22 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797690/blue-wave-bar-el-equipo-creativo/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Adrià Goula

蓝浪酒吧 / El Equipo Creativo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.