All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Charbonnières-les-Bains / Atelier Didier Dalmas

House in Charbonnières-les-Bains / Atelier Didier Dalmas

© Jérôme Ricolleau               © Jérôme Ricolleau               © Jérôme Ricolleau               © Jérôme Ricolleau               + 20

Houses  · 
Charbonnières-les-Bains, France
  • Architects Authors of this architecture project Atelier Didier Dalmas
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    BIOMETAL, JAYMOT, ROCAMAT, Technal
  • Architect in Charge

    Didier Dalmas
  • Other Participants

    Agibat, Nicolas, Atelier.annegardoni (engineering consultancy)
More Specs Less Specs
© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Text description provided by the architects. Built on a ground with strong slope, the building takes advantage of the site by working on two levels.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Indeed, on a low level a garage and a studio take place. We can also find all the technical elements necessary for the efficiency of the house. The accesses to these spaces are completely hide since the outside, by dint of the rigor of the drawing.

Long Section
Long Section

Above the low level in lacquered aluminium, the main level is as "posed". As if it placed naturally on it on one side and on the ground of other one, so catching up the slope. Its decline in cantilever on the east façade not only allows the living room to open up existing vegetation but also to cover the entrance and access to the garage.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

All the rooms of the house have natural light. Even the corridor, which is in the heart of the house, can enjoy natural light. Firstly, it is lighted by its roof window and secondly, by the glazed upper part of the thick wooden wall separating the rooms.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

The entire house has been realized in reinforced concrete combined with external insulation. The main cladding is in Anstrude stone. Its bright colour contrasts with the dark grey lacquered aluminium that is at the bottom.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau
1st Level
1st Level
© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Inside, two pure materials meet. On the one hand raw concrete, the other of wood panels called "Tilly". These are oak panels in the careful and delicate appearance that fit berries, hide a fireplace, and draw an office according to their precise pattern layout.

Product Description. The building is characterized by the purity of the materials that are used. The thin lacquered aluminium carpentry on the south facade contrast with the parapet. This one has an important overhang and its facing in stone of Anstrude, aims to be massive. From the entrance (East elevation), the facing turns around in facade and becoming a guardrail.

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Charbonnières-les-Bains / Atelier Didier Dalmas" 20 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797687/house-in-charbonnieres-les-bains-atelier-didier-dalmas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.